Gemeenten zien bui al hangen bij verhoging van hypotheekgarantie

Een ruimere hypotheekgarantie wordt geopperd om crisisangst bij huizenkopers te verminderen. Nederlandse gemeenten zijn tegen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is tegen de voorgestelde verhoging van de nationale hypotheekgarantie. Makelaars, grote politieke partijen en de Vereniging Eigen Huis (VEH) pleiten voor een verhoging om hypotheekverstrekkers en potentiële huizenkopers vertrouwen te geven. De regeling zou moeten gaan gelden tot een koopsom van 350.000 euro (nu 265.00 euro), zodat meer hypotheken gedekt zijn, mochten zich problemen voordoen bij afbetalingen.

Op de woningmarkt wordt vanwege de mondiale financiële malaise merkbaar dat banken voorzichtiger zijn met het uitlenen van geld en dat huizenkopers twijfelen. Spaarhypotheken zijn favoriet en rentes worden voor lange tijd vastgezet. Voorstanders van een hogere hypotheekgarantie – waaronder CDA, PvdA en GroenLinks – hopen angst weg te nemen door meer zekerheid te bieden met de garanties. Dat vangnet moet ervoor zorgen dat de huizenmarkt niet stilvalt.

De VNG is tegen de verruiming, omdat gemeenten aansprakelijk zijn als de hypotheeknemer (met garantie) niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. De Nationale Hypotheek Garantie wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, maar dat is slechts de uitvoerende partij. Als een huizenbezitter zijn lening niet kan afbetalen, zijn het de gemeenten die garant moeten staan.

Volgens de VNG levert een verhoging van de hypotheekgarantie, ook gezien de financiële crisis, onverdedigbaar veel risico op. In het slechtste geval doen zich gedwongen huizenverkopen voor, waardoor gemeenten moeten betalen aan de bank waar de betreffende hypotheek uitstaat. De verliezen zouden volgens de gemeenten kunnen oplopen tot miljarden. „Uiteindelijk draait de burger daarvoor op via een forse verhoging van de Onroerend Zaakbelasting”, aldus VNG.

Nu gebeurt het nog zelden dat gemeenten moeten betalen. Maar in het licht van de crisis – en eventueel dalende huizenprijzen – zou dit wel eens kunnen veranderen. „Het risico dat gemeenten dragen wordt zo groter dan de beschikbare buffer”, aldus een woordvoerder van VNG. Daarom moet een hogere hypotheekgarantie volgens de VNG samengaan met een veel hogere premie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden