Gemeenten zetten laag in voor zorg

Gehandicaptenzorg krijgt in onderhandelingen kortingen van tientallen procenten voorgeschoteld

Een deel van de gemeenten wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten bij de gehandicaptenzorg.

Dat stelt de VGN, de belangenvereniging van instellingen in de gehandicaptenzorg. Op dit moment onderhandelen deze instellingen met de gemeenten over de inrichting van de gehandicaptenzorg per volgend jaar, als de verantwoordelijkheid overgaat van het Rijk naar de gemeentebesturen.

Die overgang moet geld opleveren. Maar om de betrokken instellingen de gelegenheid te geven eraan te wennen, hebben ze afgesproken met staatssecretaris Martin van Rijn (gezondheid) dat de bezuiniging in het eerste jaar wordt beperkt tot 11 procent.

De zestig instellingen die zich de afgelopen maand wendden tot een speciaal meldpunt van de VGN, lieten een heel ander beeld zien. Zij werken in 33 gemeenten en rapporteren dat het openingsbod van de wethouders aldaar 25 tot 67 procent lager ligt dan het huidige budget.

"Natuurlijk moet er over de prijs worden gesproken, maar 67 procent eraf is geen onderhandelen meer", zegt een VGN-woordvoerder. "Ook omdat de gemeenten wel verwachten dat wij dezelfde zorg blijven leveren."

De koepel heeft deze week een brief gestuurd aan Van Rijn met de vraag om hulp bij de onderhandelingen. Behalve de hoge kortingen signaleert de VGN ook dat gemeenten vaak niet beseffen dat hun nieuwe cliënten op dit moment een heel pakket aan zorg krijgen. Zo willen ze voor volwassen gehandicapten die nu logeeropvang krijgen wel het bed betalen, maar niet de begeleiding van de opvang. Van een van de doelen van deze opvang - de mantelzorgers ontlasten - komt dan niets meer terecht.

De gehandicaptenzorgers die aan de bel trokken werken onder meer in Apeldoorn, Arnhem, Den Haag en Den Bosch.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de totale korting dan weliswaar 11 procent, maar hebben gemeenten ook te maken met andere bezuinigingen - zoals op de huishoudelijke hulp - en lopen de bezuinigingen bovendien snel op na 2015. "Gemeenten moeten daarom nu al de zorg anders organiseren, en kijken waar ze dingen kunnen combineren of waar mensen of mantelzorgers ook nog dingen zelf kunnen doen. Voor zorginstanties is het wennen omdat ze voor het eerst moeten onderhandelen."

Dat de bezuiniging per gemeente kan verschillen, is volgens de VNG niet verrassend. "Hoeveel budget er is hangt af van de inwoners die een gemeente heeft." In gemeenten waar veel mensen recht houden op een persoonsgebonden budget, is minder geld beschikbaar voor anderen.

Zowel de zorgkoepel als de VNG heeft nog geen definitief landelijk beeld van de onderhandelingen. "Er zijn ook gemeenten die het keurig spelen", zegt de woordvoerder van de gehandicaptenzorg. Later in het jaar wil de koepel het complete overzicht publiceren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden