Gemeenten willen verkeersboetes geven
VNG: De opbrengsten zijn uiteraard ook voor ons
Laat het beboeten van het negeren van stoplichten, razen door woonwijken en in het donker fietsen zonder licht over aan ons, zeggen gemeenten. Dit soort kleinere vergrijpen heeft bij de nationale politie geen prioriteit, terwijl ze grote ergernissen en onveiligheid opleveren.
"Agenten komen er nauwelijks aan toe, daarom willen we het zelf gaan doen", stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Nog deze zomer komt ze met plannen om het hiaat op te vullen. Dat hun eigen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) deze verkeersovertredingen gaan aanpakken, is volgens haar niet onlogisch. Immers openbare orde en veiligheid in gemeenten is de verantwoordelijkheid van burgemeesters.
Logisch is het ook dat opbrengsten van deze boetes naar gemeenten gaan, zegt een woordvoerder van de VNG. Suggesties dat ze op deze manier hun kassen willen spekken, noemt hij 'flauwekul'. De gemeentelijke toezichthouders leveren extra diensten en die moeten worden betaald.
Nederland telt ongeveer 30.000 van deze opsporingsambtenaren, die werken voor 1100 instanties, waaronder de NS en Staatsbosbeheer. Gemeentelijke handhavers treden op tegen overlast, controleren de drank- en horecawet en schrijven nu al bekeuringen uit. Dan gaat het om foutparkeren, dumpen van afval, en loslopende en poepende honden op plekken waar dat verboden is. De inkomsten zijn voor het ministerie van veiligheid en justitie. Tot 1 januari kregen gemeenten nog een vergoeding (40 euro per bekeuring voor overlast en 25 euro per parkeerboete), maar die is afgeschaft.
Hoewel onvoldoende om alle kosten te dekken, werkte de vergoeding als 'een stevige prikkel' om overlast aan te pakken, blijkt uit een eerdere evaluatie van de rijksoverheid. Die meldt ook dat bij een substantieel hogere opbrengst de helft van de gemeenten de teugels flink zou aantrekken. De veronderstelling dat de kans op een bon toeneemt als gemeenteambtenaren bij verkeersovertredingen mogen 'schrijven', lijkt dus niet ongerechtvaardigd.
Of de plannen doorgaan, hangt af van het Rijk. Uitbreiding van bevoegdheden van de boa's is niet onomstreden. Er is twijfel over hun kennis en kunde.
Pieter van Vollenhove, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, vindt het alvast geen goed idee om een nieuw soort gemeentelijke politie in het leven te roepen. 'Dat was geenszins de bedoeling bij de komst van de Nationale Politie', twitterde hij.
De VNG-woordvoerder benadrukt dat ambtenaren niet de plaats van agenten innemen. "Ze worden niet uitgerust met peperspray of wapenstok. Als er sprake is van agressie, waarschuwen ze de politie."
undefined