Gemeenten willen jeugdzorg onder de kostprijs

Een meisje maakt een puzzel in de speelkamer van een jeugdhulpcentrum. Beeld anp
Een meisje maakt een puzzel in de speelkamer van een jeugdhulpcentrum.Beeld anp

Landelijk is afgesproken wat jeugdzorg mag kosten. Maar veel gemeenten houden zich daar niet aan.

Maaike Bezemer

Twintig procent van de gemeenten wil jeugdbescherming inkopen onder de dit voorjaar afgesproken kostprijs. Dat zegt de William Schrikker Groep, een grote instelling die jeugdzorg aanbiedt in heel Nederland. Afspraken tussen de vereniging van gemeenten VNG en branchevereniging Jeugdzorg Nederland blijken maar ten dele te werken.

In Noord-Holland heeft de William Schrikkers Groep samen met De Jeugd- en Gezinsbeschermers en het Leger des Heils zelfs besloten niet eens mee te doen aan de aanbestedingen voor komende jaren, uit onvrede over de tarieven en de voorwaarden die gemeenten in deze provincie hanteren.

Om onenigheid over wat jeugdzorg mag kosten uit te bannen, hadden de VNG en Jeugdzorg Nederland de hulp ingeroepen van adviesbureau Berenschot. Dat berekende afgelopen voorjaar een reële kostprijs voor twintig 'producten' van de jeugdbescherming en reclassering, diensten als gezinsmanagement, scholingsprogramma's of intensieve begeleiding.

"We hebben dus met elkaar prima afspraken gemaakt over de te voeren systematiek", zegt Erik Heijdelberg, voorzitter van de raad van bestuur van de William Schrikker Groep. "En dan gaat een deel van de gemeenten alsnog zelf iets bedenken. Dat is ons echt in het verkeerde keelgat geschoten."

Heijdelberg verzekert dat het hier niet gaat om de gebruikelijke stevige taal in de herfstonderhandelingen. "In veel regio's hebben de gesprekken tot redelijke tarieven geleid. Daar zit Noord-Holland echt ver onder."

Maandag is er nieuw overleg tussen de 25 gemeenten. Coördinerend jeugdwethouder Jur Botter van Haarlem wil tot die tijd niet reageren. "Noord-Holland wordt er nu uitgepikt", zegt een woordvoerder van zijn gemeente. "Maar dit is in meer regio's gebruikelijk."

Dat laatste klopt. De William Schrikker Groep noemt ook delen van Noord-Brabant en Limburg. Tegenover tijdschrift Binnenlands Bestuur gaf de Maastrichtse wethouder Bert Jongen gisteren toe dat de tarieven die in zijn regio zijn afgesproken onder de kostprijs liggen. Hij ziet geen mogelijkheid om ze voor komend jaar te verhogen. "De begrotingen zijn al rond."

Voorfinanciering

Een andere ergernis van de instellingen is dat de gemeenten in Noord-Holland ineens eisen stellen over 'tijdschrijven': jeugdwerkers moeten precies noteren waaraan ze hun tijd besteden. Heijdelberg: "Dit is duidelijk bedacht door mensen die niet begrijpen wat het werk van een gezinsvoogd of reclasseringswerker inhoudt. Die onderhouden contact met zoveel verschillende partijen: ouders, huisarts, wijkteam. Dat kun je niet continu verantwoorden. In het Gooi zijn we zo dom geweest om mee te werken aan een experiment, maar daar werden onze werknemers helemaal gek van."

Derde punt van zorg is de zogeheten voorfinanciering. Nu krijgen instellingen pas geld nadat ze facturen hebben ingediend. Omdat ze met honderden gemeenten te maken hebben, is dat een tijdrovende klus. Berenschot waarschuwde al dat instellingen zonder voorschot in de problemen kunnen raken.

Lees ook:

De zorg wordt duurder: premies gaan volgend jaar flink omhoog

De premies voor de verplichte zorgverzekering gaan volgend jaar flink omhoog, de sterkste stijging van de afgelopen jaren. Per maand zijn verzekerden volgend jaar waarschijnlijk tien euro meer kwijt dan nu, is de inschatting van het kabinet.

De zorg mag zelf onnodige regels gaan schrappen

Het gaat nu echt gebeuren, belooft het kabinet: er komt een einde aan onzinnige formulieren en regeltjes in de zorg. Ook eerdere kabinetten beloofden dat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden