Gemeenten willen illegalen langer opvang bieden

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma groet Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam tijdens de hoorzitting. Beeld anp
PVV-Kamerlid Sietse Fritsma groet Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam tijdens de hoorzitting.Beeld anp

Gemeenten zijn ontevreden over het bed bad en brood-akkoord dat het kabinet vorige week sloot. Vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer lieten ze dat horen.

Rianne Oosterom

Het kabinet wil de opvang beperken tot vijf grote steden. Terwijl 25 gemeenten nu opvang bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Daarbij vindt het kabinet dat deze mensen 'een beperkt aantal weken' opvang mogen genieten, en geen maanden, zoals nu gebeurt.

Volgens parlementair redacteur Nicole Besselink, die aanwezig was bij de zitting, hadden de gemeenten en aanwezige burgemeesters heel wat kritiek.

De gemeenten zijn het er niet mee eens dat de opvang maar een 'beperkt aantal weken' mag duren, als het aan het kabinet ligt. "Volgens de sprekers is er meer tijd nodig om echt iets voor deze groep te kunnen betekenen," zegt Besselink. "In drie, vier weken kun je niets voor deze illegalen doen, gaven de burgemeesters te kennen. Ze zeggen zeker drie tot zes maanden nodig te hebben."

Kleinschalige opvang werkt
Daarbij vinden de gemeenten de gemeenten het onzin dat maar in vijf steden opvang mag blijven bestaan, terwijl veel kleinere gemeenten al jaren goede ervaringen hebben met kleinschalige opvang.

Besselink: "Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wees erop dat juist die kleinschaligheid in zijn stad werkt. Als er een grote opvanglocatie zou komen, vreest hij dat dat het draagvlak in de samenleving ondermijnt."

Ten slotte zijn de gemeenten niet blij met de boete die hen boven het hoofd hangt als ze besluiten toch door te gaan met hun opvang. Zij kunnen minder geld krijgen vanuit het Rijk voor allerlei integratieprojecten, zo suggereert het kabinet in haar brief van vorige week.

Spelen met vuur
"Dit kan geen onderdeel zijn van een akkoord dat het kabinet moet gaan sluiten met de gemeenten over de opvang,'' zei Jos Wienen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens hem is deze boete 'spelen met vuur'.

Hij wees erop dat gemeenten nu al te weinig geld hebben voor de inburgering, terwijl dit juist belangrijk is voor nieuwkomers. De komende maanden moet het kabinet in gesprek met de gemeenten, die het akkoord moeten gaan uitvoeren.

De gesprekken moeten uitmonden in een bestuursakkoord. Komt dat er niet, dan wil het kabinet het eerdere akkoord uit 2007 gaan handhaven. Daarin staat dat gemeenten helemaal moeten stoppen met de noodopvang van illegalen.

Vanaf morgenochtend debatteert de Tweede Kamer over het akkoord. Besselink blikt vast vooruit: "Ik verwacht dat de oppositie de PvdA en de VVD tegenover elkaar proberen te spelen. Zeker nu beide partijen al aangeven dat zij anders denken over hoe lang de opvang zou moeten duren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden