Gemeenten: Wíj kunnen de problemen met zwaar vuurwerk niet oplossen

Het nationaal kindervuurwerk op de Erasmusbrug in Rotterdam.  Beeld ANP/Robin Utrecht
Het nationaal kindervuurwerk op de Erasmusbrug in Rotterdam.Beeld ANP/Robin Utrecht

Het uitblijven van een landelijk verbod op zwaar vuurwerk plaatst steden, dorpen, politie en hulpverleners voor een schier onmogelijke taak, zeggen gemeenten.

Dat zegt de Tilburgse burgemeester Theo Weterings, tevens voorzitter van de commissie bestuur en veiligheid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Gisteren liet minister Ferdinand Grapperhaus weten dat het kabinet een eventueel vuurwerkverbod overlaat aan gemeenten.

"Het is positief dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om op de wens van bewoners in te gaan en in sommige gebieden een verbod in te stellen", zegt Weterings. In zijn eigen Tilburg bestaan die gebieden al, rond kinderboerderijen en verzorgingshuizen.

Maar een algeheel vuurwerkverbod per gemeente is regionaal niet te handhaven, zegt Weterings. "Stel je voor, dat gebod geldt in de ene gemeente. Wie dan toch vuurwerk wil afsteken moet over de gemeentegrens, waar het dan wel mag. Het zadelt politie en de hulpdiensten op met extra werk, terwijl die het in de Nieuwsjaarsnacht al te druk hebben. Dat we geen landelijk verbod krijgen, is nadelig voor ons allemaal. Ook voor de mensen die zelf geen vuurwerk afsteken, maar er toch door geraakt kunnen worden. Of voor de hulpdiensten, tegen wie nu soms helaas zwaar vuurwerk als wapens wordt ingezet."

Verbod op zwaar vuurwerk

Weterings memoreert dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorig jaar adviseerde om het gevaarlijke vuurwerk - knalvuurwerk en vuurpijlen - landelijk te verbieden. "Daarvoor bestond genoeg steun bij gemeenten en dat lijkt mij nog steeds de beste lijn. Helaas is de discussie nu verschoven naar een verbod op al het vuurwerk. Ik begrijp dat het kabinet daar niet aan wil en ik denk ook niet dat de meeste gemeenten dat willen."

Weterings roept kabinet en Tweede Kamer op om, als het landelijk verbod op zwaar vuurwerk niet haalbaar wordt geacht, gemeenten meer mogelijkheden te geven lokaal beleid te voeren. "Een gebied vuurwerkvrij verklaren kan nu alleen onder strikte voorwaarden, als inwonenden instemmen moet dat soepeler kunnen."

De Tilburgse burgemeester waarschuwt voor de onjuiste suggestie dat een gemeentelijk verbod voor de hele stad soelaas zou kunnen bieden.

Lees ook: Kabinet wil geen verbod op knalvuurwerk en pijlen

Het kabinet zit al langer met de kwestie in de maag en wil geen algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De vrees is dat een vuurwerkverbod wordt gezien als betutteling en het 'afpakken' van een Nederlandse traditie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden