Gemeenten weren Polen en Roemenen

Schap met Poolse tijdschriften in een winkel speciaal voor werknemers uit Polen. © ANP Beeld
Schap met Poolse tijdschriften in een winkel speciaal voor werknemers uit Polen. © ANP

Gemeenten zetten een rem op de huisvesting van arbeidskrachten uit Oost-Europa om woonwijken leefbaar te houden.

Gemeenten stellen regels op die moeten voorkomen dat te veel Oost-Europese arbeidsmigranten zich vestigen. Onder meer Maasdriel, Zuidplas, Zaltbommel en Tiel gaan Poolse en Roemeense arbeiders weren om woonwijken leefbaar te houden. Hierdoor wordt het tekort aan woningen voor Oost-Europese werknemers nijpend, stelt het expertisecentrum Flexwonen.

Nu al is er een tekort van 100.000 geschikte woonplekken voor Oost-Europese arbeiders. Zo’n 400.000 mensen uit Midden- en Oost-Europa wonen en werken inmiddels in Nederland. Door de aantrekkende economie is de verwachting dat de vraag naar deze extra arbeidskrachten toeneemt, stelt Johan van der Craats van Flexwonen.

Werkgevers kopen goedkope huizen op om er hun Oost-Europese werknemers te huisvesten. Met strengere regels willen gemeenten grote concentraties van Polen en Roemenen voorkomen. Van der Craats: “Niet te veel Oost-Europeanen in één woning, niet te veel ‘Polenhuizen’ in een straat en geen grootschalige locaties waar honderden arbeidsmigranten bij elkaar wonen.” Probleem echter volgens Van der Craats is dat gemeenten geen alternatieven bieden.

Maximum

In Tiel wil het stadsbestuur vastleggen dat er maximaal vier arbeidsmigranten in een huis mogen wonen. In de nieuwe regels wordt ook een maximum aantal ‘Polenhuizen’ per straat opgenomen. Dat kan door de ‘verkamering’ van woningen in bepaalde wijken of straten aan banden te leggen. In sommige steden wordt deze regel al gebruikt om het aantal studentenhuizen te reguleren.

In de regio Rivierenland (waar Tiel toe behoort) wonen veel arbeidsmigranten, onder meer vanwege het seizoenswerk in de fruitteelt en de kassen. De laatste jaren kreeg Tiel steeds vaker klachten over overlast in bepaalde buurten, over straten die vol staan met auto’s met Poolse en Roemeense kentekens en herrie.

De gemeente Tiel nam de klachten serieus, maar had eigenlijk geen idee hoe groot het probleem is. Tijdelijke werknemers hoeven zich in Nederland niet in te schrijven bij de gemeente.

Tien procent

Om beter zicht te krijgen, deden controleurs van huis tot huis onderzoek. Er bleken meer arbeidsmigranten te wonen dan verwacht. “We weten inmiddels dat hier zo’n 3000 tot 4000 Oost-Europeanen wonen”, aldus Erik van Keken, programmacoördinator Veiligheid bij de gemeente Tiel. “Bijna 10 procent van onze totale bevolking.”

Ze werken niet allemaal in de omgeving, ontdekte Tiel. De regio is relatief goedkoop, waardoor ook Oost-Europese werknemers die in het Westland en in de regio Schiphol werken er gehuisvest worden. Inmiddels past ook de middenstand zich aan, zo is er een Poolse winkel, die wellicht de aanzuigende werking versterkt.

Tiel besloot dat nieuwe regels nodig zijn, want tijdens het onderzoek kwamen ze zeker 130 woningen tegen waar in ieder huis acht tot twaalf Polen, Bulgaren en Roemenen wonen. Waar zoveel mensen in een klein rijtjeshuis vroeg opstaan, douchen en in het weekend een feestje geven, leidt dit onvermijdelijk tot geluidsoverlast. Niet elke huisbaas neemt het bovendien even nauw, waardoor mensen soms in erbarmelijke omstandigheden leven: onhygiënisch en niet brandveilig.

Van der Craats van Flexwonen snapt de drang naar regulering. “Maar alleen begrenzen werkt niet”, waarschuwt hij. “Treedt de ene gemeente strenger op, zie je het probleem elders groter worden. Dan krijg je een waterbedeffect.”

Vandaag ook in Trouw: In Zuilichem komt een megakas maar waar slapen de fruitplukkers?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden