Gemeenten voorzien grote problemen door inburgeringswet

Een groot deel van de 37 grootste Nederlandse gemeenten maakt principieel bezwaar tegen de wetswijziging van het kabinet, waardoor inburgering de eigen verantwoordelijkheid van nieuwkomers wordt, en op eigen kosten moet.

Rob Pietersen

Zevenentwintig gemeenten stellen onomwonden dat het nieuwe beleid extra belemmeringen opwerpt voor nieuwkomers, op weg naar integratie.

Geen netwerk
De grootste belemmeringen worden voorzien voor de vluchtelingen. Voor die groep zou minister Donner van binnenlandse zaken, en nu zijn opvolger in de integratieportefeuille Gerd Leers, eigenlijk een uitzondering moeten maken, vindt het overgrote deel van de bevraagde gemeenten. Eerder had ook de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) daarop aangedrongen. "Vooral de nieuwe belemmeringen voor vluchtelingen die niet vrijwillig hun land verlaten en hier doorgaans geen netwerk hebben om op terug te vallen, vinden wij echt problematisch", stelt de Utrechtse wethouder Rinda den Besten.

De positie van de vluchtelingen staat nog verder onder druk door bezuinigingen op de maatschappelijke begeleiding. 22 van de 37 bevraagde gemeenten maken zich daar grote zorgen over. Er is overal in het land vrees voor groter isolement, meer druk op uitkeringen en vertraagde integratie van de inburgeraar.

Geanticipeerd
Trouw deed onderzoek naar de stand van zaken rond inburgering in de 37 grootste gemeenten. In het onderzoek is niet alleen gepeild wat gemeenten denken van de wetswijziging, maar ook wat ze ervan verwachten en hoe ze erop hebben geanticipeerd.

Gemeenten voorzien dat het aantal inburgeraars na de wetswijziging drastisch zal dalen. In Arnhem, Helmond en Venlo zien ze de toestroom naar 10 tot 15 procent terugzakken. Gemeenten als Rotterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerlen en Nijmegen houden er rekening mee dat het percentage terugloopt naar zo'n dertig. Door die afname komt de marktwerking onder druk, verwachten veel gemeenten, net als de kwaliteit van de cursussen, en dreigen prijsstijgingen. Veel gemeenten vrezen dat inburgeraars zullen kiezen voor 'goedkope internetcursusjes'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden