'Gemeenten te vaak financier ziekenhuis'

Zorginstellingen die nieuwbouw willen kloppen vaker aan bij lokale overheden

Gemeenten en provincies moeten zich niet bemoeien met de financiering van ziekenhuizen en zorginstellingen. Anders worden deze de voetbalstadions van de toekomst, waarschuwt Herman Bellers, voorzitter van het waarborgfonds voor de Zorgsector.

Hij reageert daarmee op lokale initiatieven om financieel bij te springen bij nieuw- of verbouwplannen van ziekenhuizen. Zo hebben diverse ziekenhuizen bij het provinciebestuur Limburg aangeklopt. Het Atrium MC in Heerlen wil bijvoorbeeld veertig miljoen euro steun voor nieuwbouwplannen, maar ook andere Limburgse ziekenhuizen willen geld van de provincie zien. Ook bij gemeenten wordt aangeklopt. Zo wil Hardenberg 15 miljoen euro vrijmaken voor nieuwbouw van het locale ziekenhuis, hoewel de provincie Overijssel dat een te groot risico voor de gemeente vindt.

Bellers is bezorgd over deze ontwikkeling. "We hebben een aantal jaar geleden gekozen voor een systeem waarbij de bouw de verantwoordelijkheid is van de zorginstelling, de financier en het waarborgfonds. Die moeten samen bepalen wat haalbaar en betaalbaar is. Als het misgaat, lopen zij de kleerscheuren op." Deelname van het waarborgfonds geldt daarbij voor de banken als aanbeveling. Het fonds maakt goedkoop lenen mogelijk. Maar als lokale overheden bijspringen als financier en het alsnog misgaat, is het de burger die de rekening betaalt, onderstreept Bellers. Daarmee dreigt wat eerder gebeurde met voetbalclubs die gemeentesteun ontvingen.

Hij vreest dat lokaal gefinancierde plannen minder kritisch beoordeeld zullen worden en bijvoorbeeld overcapaciteit ontstaat.

Het waarborgfonds verwachtte vorig jaar voor 600 miljoen euro garanties te zullen afgeven. Maar uiteindelijk werd dat 1,1 miljard, zo blijkt uit het jaarverslag 2010. Een van de verklaringen daarvoor is dat de sector, financiers en zorginstelingen, langzaam aan beginnen te wennen aan het nieuwe financieringsstelsel. "Ze keken een tijdje de kat uit de boom, nu zetten ze hun plannen door", zegt Bellers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden