Gemeenten sturen Dijksma brandbrief voor circusdieren

Circustrainer Martin Lacey traint een leeuw in het circus in Munchen. Beeld anp
Circustrainer Martin Lacey traint een leeuw in het circus in Munchen.Beeld anp

Staatssecretaris Sharon Dijksma van economische zaken komt dit najaar met een wetsvoorstel om wilde dieren in het circus te verbieden. Wethouders en burgemeesters schreven een brandbrief om haar te herinneren aan de belofte uit het regeerakkoord.

Bas Baas

De beleidsmakers van 24 gemeenten konden zich beroepen op een toezegging van het kabinet uit 2012. Een verbod op wilde en exotische dieren werd toen vastgelegd in het regeerakkoord. Sindsdien was er niets meer ondernomen door de regering. De gemeenten dringen erop aan dat Dijksma haast maakt met de naleving van het verbod.

De Rotterdamse wethouder van dierenwelzijn, Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam), schreef de aanmaning aan de staatssecretaris, waarna diverse gemeenten zich achter hem schaarden. Vandaag liet de staatssecretaris weten met een inhoudelijk onderzoek aan de gang te gaan.

Gemeenten kunnen nu nog geen circussen met wilde dieren weigeren. Dat zouden ze wel graag willen, volgens de aanmaning. Een dier dat eigenlijk op de savannes of in een woud hoort te leven, moet niet in het circus vertoeven, vinden onder meer de gemeentes Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.

"Ze weten niet anders"
Opmerkelijk genoeg staat circus Belly Wien momenteel wel in Utrecht. "We zijn gewoon weer op uitnodiging gekomen hoor," verdedigt de verontwaardigde woordvoerder Mullens, van het circus. "De circusdierendiscussie sleept al tijden. Wij weten ook niet waar we aan toe zijn, dus het wordt tijd voor een uitkomst. Ze moeten ophouden tijd aan ons te verspillen." Hij snapt de roep om actie van de gemeentes wel. "We worden echter aangekaart als dierenmishandelaars en daar slaan ze de plank mis."

Een foto van twee tijgers die werden uitgelaten naast het circusterrein in Utrecht, circuleerde in de media. Via Twitter waren de tijgertjes in een tuigje gedeeld met de rest van de wereld. Het zorgde voor hilariteit en commotie onder websurfers. Volgens de woordvoerder van Belly Wien kan je de circusdieren dan ook niet meer 'wild' noemen. "De dieren bij ons hebben geen wild karakter meer. Ze zijn bij ons geboren en opgegroeid. Ze weten niet anders."

undefined

Juist daar zit dan ook het probleem, meldt de dierenbescherming. "We moeten vooral voorkomen dat er nog meer circusdieren worden gefokt. We zien liever een toekomst zonder exotische circusdieren, dus er moet nu preventief gehandeld worden." De organisatie is verguld met het initiatief van de gemeenten. "Gemeenten moeten inderdaad het heft in handen zien te krijgen. Dan kunnen ze de wet tenminste zelf handhaven." Sommige gemeenten hanteren al een voorkeursregeling. Circussen met minder wilde dieren, zoals bijvoorbeeld paarden en honden, kunnen dan voorrang krijgen.

Verkeerd beeld
Volgens Eerdmans wordt aan kinderen een verkeerd beeld voorgeschoteld. "Entertainment met wilde viervoeters geeft vooral kinderen het foute voorbeeld over de omgang en waarde van dieren." Staatssecretaris Dijksma wilde na haar belofte om op korte termijn een wetsvoorstel te doen, nog niet inhoudelijk worden. Zo blijft het nog gissen op welke dieren het verbod zich richt en of dieren die nu al optreden ook worden verboden.

De dierenbescherming ziet het liefst een circus waaraan helemaal geen dieren meedoen. Volgens Mullens van Belly Wien behoort dat niet tot de mogelijkheden. "Een circus zonder dieren? Tja, dat is toch geen circus." Volgens Eerdmans zou uit onderzoek van Universiteit te Wageningen blijken dat wilde dieren in het circus een slecht leven hebben. Mullens staat daar niet achter. "We zorgen uitstekend voor onze dieren. Daar hebben wij ook baat bij."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden