Gemeenten schenden afspraken

AMSTERDAM - In weerwil van afspraken tussen staatssecretaris Kalsbeek van justitie en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verlenen steeds meer gemeenten toch opvang aan uitgeprocedeerde asielzoekers.

Meer dan veertig gemeenten hebben (financiële) voorzieningen getroffen, al dan niet in samenwerking met kerkelijke en/of maatschappelijke organisaties, om vreemdelingen onderdak te bieden die geen plek krijgen via het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Het gaat daarbij om zogenoemde Dublinclaimanten, herhaalde asielverzoekers en uitgeprocedeerden die de benodigde reispapieren voor terugkeer niet tijdig -binnen 28 dagen- kunnen regelen bij hun ambassade.

Eind juni dit jaar kwam Kalsbeek met de VNG overeen dat gemeenten zich niet langer zouden bemoeien met het sluitstuk van de asielprocedure: de terugkeer. De staatssecretaris beloofde tijdens dat onderhoud dat het COA Dublinclaimanten in de toekomst weer zal opvangen, zodra de opvangcapaciteit weer toereikend is.

Ook krijgen vreemdelingen die wachten op een vlucht naar het land van herkomst enige dagen respijt en onderdak in een hotel of pension.

Veel gemeenten vinden die toezeggingen echter volstrekt ontoereikend en handhaven daarom hun eigen voorzieningen. Gemeenten die opvang bieden zijn onder meer: Amsterdam, Groningen, Utrecht, Den Haag en Tilburg.

Daarnaast overwegen tientallen gemeenten, waaronder Alkmaar, ook opvangfaciliteiten voor asielzoekers te regelen.

,,Gemeenten kiezen er niet voor'', zegt J. van Tilborg, directeur van de stichting Inlia, een kerkelijke hulporganisatie voor asielzoekers die de opvang in veel gemeenten faciliteert. ,,Zij doen dit onder protest, omdat zij vinden dat opvang van asielzoekers een rijksaangelegenheid is. Maar deze gemeenten willen mensen, die nota bene vaak legaal in Nederland zijn, niet laten creperen. Bovendien zou het bestrijden van de negatieve effecten van rondzwervende vreemdelingen hen beduidend meer kosten dan financiering van sobere opvang.''

Van Tilborg vindt niet dat gemeenten het terugkeerbeleid frustreren door noodopvang te bieden. ,,Integendeel: deze tijdelijke opvang draagt er zelfs toe bij dat asielzoekers daadwerkelijk terugkeren naar het land van herkomst.'' Justitie is daarvan niet op voorhand overtuigd en heeft een inventariserend onderzoek gelast naar de aard, omvang, termijn en effecten van de gemeentelijke dan wel particuliere opvang.

Gemeenten krijgen overigens ook verzoeken van het COA om uitgeprocedeerden die uit de reguliere opvang gezet zijn opnieuw onderdak te bieden. Dat blijkt uit de brandbrief die de VNG deze week naar de staatssecretaris stuurde.

Bij de VNG was gisteren niemand voor commentaar bereikbaar. Kalsbeek overlegt komende maand opnieuw met de gemeenten over het draagvlak voor het Nederlands asielbeleid.

asielzoekers

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden