Gemeenten passen aanbestedingsregels aan

(Novum) - De achttien gemeenten die door MKB-Nederland zijn aangeklaagd voor het overtreden van de aanbestedingswet gaan de omzetgrens voor aanbesteding verlagen. Deze tegemoetkoming deden de gemeenten dinsdag tijdens de rechtszaak, zegt een woordvoerder van de gemeente Amersfoort woensdag. Door de verlaging kunnen meer bedrijven meedingen naar opdrachten.

De gemeenten in Utrecht en Gelderland voegden kleinere opdrachten samen tot één grote opdracht. Volgens MKB overtraden ze hierbij de wet omdat kleine en middelgrote bedrijven daardoor niet konden meedingen. Deze bedrijven zouden zich geconfronteerd zien met een 'buitenproportionele omzeteis'. De gemeenten, waaronder Amersfoort, Baarn en Laren, bundelden de opdrachten volgens MKB uit gemakzucht.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat de gemeenten hebben besloten de omzeteis te verlagen. Om welk bedrag het gaat is volgens de woordvoerder van Amersfoort nog niet duidelijk. MKB-Nederland is blij met dit 'eerste succes', maar wil een verdere verlaging.

MKB wil dat de rechter oordeelt over de vraag of het terecht was dat de gemeenten de opdrachten samenbundelden. Dit zou steeds vaker gebeuren. Hierdoor wordt het voor het midden- en kleinbedrijf steeds moeilijker zich in te schrijven voor opdrachten, stelt de werkgeversorganisatie. "En het doel van aanbesteden is juist het creëren van een vrije markt waar iedere ondernemer aan deel kan nemen."

De rechtbank in Utrecht doet volgende week woensdag uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden