Gemeenten pakken topsalarissen aan

Landelijke regels niet streng genoeg. Organisaties die te ver gaan worden gekort op subsidie.

VAN ONZE CORRESPONDENT

Steeds meer gemeenten stellen paal en perk aan topinkomens bij gesubsidieerde instellingen. Zestien gemeenten in de regio Eindhoven gaan organisaties die zich niet aan de balkenendenorm houden, korten op hun subsidie. Den Haag, Leiden en Eindhoven deden dat al, Rotterdam begint er volgend jaar mee en Vlaardingen in 2015. Provincies als Brabant en Zeeland zijn nog strenger: zij geven geen cent subsidie aan instellingen met bestuurders die meer verdienen dan een minister.

Of de normen houdbaar zijn, is de vraag. Vorige maand kreeg Eindhoven ongelijk bij de rechtbank in Den Bosch. De gemeente wilde Novadic-Kentron, dat verslavingszorg verleent, bijna 40.000 euro korten op de subsidie van vorig jaar. De instelling keerde aan twee bestuurders elk ruim twee ton uit.

Volgens de rechter mag Eindhoven zich niet bemoeien met de salarissen bij een zorginstelling, tenzij er een verband is met de doelmatige besteding van subsidiegeld. Volgens PvdA-wethouder Staf Depla is dat er. "Het gaat om het terugdringen van overheadkosten", zegt hij. Eindhoven heeft dat voor volgend jaar beter in de verordening uitgelegd, maar de stad gaat ook in hoger beroep.

De meeste gemeenten zijn strenger dan de landelijke norm. Het Rijk stelt een maximum van 229.000 euro in de publieke en semipublieke sector. Dat is één derde meer dan een ministersalaris. Het loon bij Novadic-Kentron valt binnen die landelijke limiet. Het kabinet is van plan de norm te verlagen naar één ministersalaris. Maar zittende bestuurders hoeven zich aan beide normen de komende vier jaar nog niet te houden. Pas daarna gaat hun loon in drie jaar stapsgewijs omlaag.

Depla vindt die overgangsperiode te lang, gezien de nood in de zorg. "Ik vind ook dat wij strenger mogen zijn. Anders dan bij de landelijke regels verbieden we niet, maar korten we alleen de subsidie."

Dat kan wel ten koste gaan van de zorg, erkent Depla. "Maar het is een bescheiden bedrag: precies het bedrag dat topbestuurders te veel verdienen. Ik nodig iedereen die het betreft uit om op de eigen werkvloer uitleg te geven. Het gaat om excessen. Ik snap niet dat organisaties nog steeds op deze manier in het nieuws willen komen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden