'Gemeenten ontlopen zorgplicht gehandicapten'

Er moeten weer landelijke normen komen omdat de voorzieningen voor gehandicapten in het gros van de gemeenten ver onder de maat zijn. Dit concludeert de Socialistische Partij in een rapport dat gisteren werd overhandigd aan H. Baaijens van de Vereniging Nederlandse gemeenten.

De SP constateert dat er gemeenten zijn die hun zorgplicht ontlopen. Sinds de invoering van de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) in 1994 worden gemeenten vrijgelaten in de besteding van hun budget. Mede doordat ook ouderen gebruikmaken van de voorzieningen voor gehandicapten komen de meeste gemeenten geld tekort, waardoor het voorzieningenniveau daalt.

Van Gerven, schrijver van het rapport, vindt dat de overheid de wet te ruim heeft geformuleerd. ,,De zorgplicht staat in deze wet onvoldoende omschreven, waardoor sommige gemeenten hun verantwoordelijkheid ontlopen.'' Van Gerven noemt de wet 'paniekvoetbal', omdat er geen duidelijke normen worden gegeven voor het voorzieningenniveau.

Waar de nieuwe wet problemen trachtte op te lossen, kwamen er andere voor in de plaats, zegt Van Gerven. ,,Voor de invoering van de WVG was er een lappendeken van wetten waaronder de gehandicapten vielen. Zo was er onder meer een regeling voor huisaanpassingen, en natuurlijk de algemene arbeidsongeschiktheids wet (aaw). Mensen ouder dan 65 jaar vielen niet onder de aaw, voor hen was dus niets geregeld. Door de nieuwe wet kunnen ook ouderen gebruikmaken van de voorzieningen. Maar met de aanwas van ouderen groeide het aantal gehandicapten van 200000 naar 400000. Het budget is niet meegegroeid.'' De SP pleit daarom voor een verhoging van het budget met een half miljard gulden per jaar.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent de problemen, maar is het op bepaalde punten oneens met de SP. Zo wil de VNG niet dat de gemeenten hun vrijheid verliezen om het geld naar eigen inzicht te besteden. Wel onderschrijft de VNG dat de huidige wet 'slechts een raamwerk' is.

Ook de gehandicaptenraad vindt dat de huidige wet te wensen overlaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden