Gemeenten mogen meeuwennesten weghalen

Meeuwen aan de kust. Beeld ANP
Meeuwen aan de kust.Beeld ANP

Meeuwenoverlast: volgens de gemeenten Haarlem, Leiden en Alkmaar is het een groot probleem. Daarom willen zij de dieren bestrijden, maar dat mag niet volgens de flora- en faunawet. De meeuw is immers een beschermde diersoort. Een ontheffing van dit verbod maakte de rechtbank in Amsterdam in 2015 ongedaan, maar de Raad van State besliste gisteren anders. De gemeenten mogen nu onderzoek doen naar bestrijdingsmethoden zoals nesten weghalen of eieren behandelen zodat ze niet uitkomen.

Charlot Verlouw

De ontheffing waarover deze uitspraak is gedaan, loopt tot januari 2017. Als de gemeenten tijdens het volgende broedseizoen het onderzoek uit willen voeren, dan hebben ze een nieuwe ontheffing nodig. Die zullen ze zeker aanvragen, zegt Wouter Kraakman, woordvoerder van de gemeente Alkmaar. "Met deze uitspraak van de Raad van State maken we meer kans, het is een steuntje in onze rug."

Belachelijk, vindt Pauline de Jong van de Stichting Faunabescherming. Samen met de Vogelwerkgroep Alkmaar wonnen zij de rechtszaak over de ontheffing in april 2015. "Er zijn genoeg methoden om de overlast tegen te gaan zonder dat je ingrijpt in de populatie, dat zou genoeg moeten zijn. Span bijvoorbeeld lijnen over platte daken zodat ze daar niet gaan broeden, of gebruik dikkere vuilniszakken." De gemeente Alkmaar neemt al dergelijke maatregelen: zo wordt het vuilnis vaker opgehaald, zijn er ondergrondse vuilcontainers geplaatst en hangt er een nestkast aan het Stadskantoor voor een slechtvalk, de natuurlijke vijand van de meeuw.

Maar het is voor de gemeente niet voldoende, tijdens het broedseizoen komen maandelijks tientallen klachten binnen. Daarnaast acht de Raad van State het onderzoek rechtvaardig omdat de meeuwenpopulatie buiten de gemeenten stabiel genoeg zou blijven.

Meeuwenonderzoeker Kees Camphuysen schaart zich achter de Faunabescherming. Volgens hem is de meeuwenpopulatie verre van stabiel. Bovendien werkt nestbeheer niet tegen overlast. "Als een ei niet uitkomt blijft de meeuw alleen maar langer zitten, of hij komt volgend jaar terug." Camphuysen benadrukt dat voorkomen beter werkt. "Bijvoorbeeld door afval van de straat te houden, wat met ondergrondse containers al goed gebeurd, en broedplekken onaantrekkelijk maken. Maar nesten weghalen heeft echt geen zin."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden