’Gemeenten maken paniekbeleid’

Gemeenten zijn onnodig panisch voor afname van de bevolking. Dat leidt tot onnodige vernietiging van de groene ruimte, waarschuwt het Ruimtelijk Planbureau.

Regio’s die zich moeten voorbereiden op afname van de bevolking, blijven stug woningen bouwen en werkgelegenheid stimuleren. Dat zou anders moeten.

De Nederlandse bevolking neemt de komende jaren af, maar daar moeten we volgens het RPB niet al te extreme verwachtingen van hebben. Je kunt niet stellen dat het tot grote leegstand of onleefbare buurten zal leiden. Ook maakt krimp geen einde aan werkloosheid, files of de verstening van het buitengebied.

Andere ontwikkelingen zijn volgens onderzoeker Frank van Dam veel bepalender, zoals een groeiende welvaart of veranderend gedrag van burgers en bedrijven. Zo zal het autobezit toenemen, zegt van Dam. „Een kwart van de Nederlanders heeft geen auto, daar zit dus nog wel rek in. En ook de arbeidsproductiviteit blijft toenemen. Misschien zijn er wel minder mensen, maar degenen díe werken produceren slimmer en efficiënter.”

En bevolkingskrimp leidt niet per se tot lege wijken. In veel gemeenten neemt alleen het aantal personen per huishouden af, niet het aantal huishoudens zelf.

Met de gisteren gepresenteerde studie ’Krimp en ruimte’, wil het RPB de bevolkingsafname graag nuanceren. Sommige regio’s hebben wel degelijk een probleem, vooral de randen van Nederland: Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg.

Vooral het Noorden en Zeeland zitten volgens Van Dam nog in de ontkenningsfase. „Je kan je afvragen of zo’n Blauwe Stad bij Groningen met 1500 dure woningen een goed idee is. Dan bouw je vooral voor verdere leegstand. Gemeenten moeten proberen aantrekkelijk te blijven, maar het heeft geen zin als ze zich allemaal storten op het seniorentoerisme, de zorgeconomie of op innovatieve bedrijvigheid. Dergelijke concurrentie leidt tot onnodige investeringen. En je hebt dan ook een deel van de groene ruimte verpest.”

Hoogleraar planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Gert de Roo is blij met de nuanceringen van het RPB en vindt ook dat regio’s een gezamenlijke visie moeten ontwikkelen. Maar wat hem betreft mag het Noorden best blijven bouwen, juist in het landelijk gebied. Hij lanceerde onlangs de term Lila voor het Noorden, Living in Leisure-rich Areas. „Een combinatie van rust, ontspanning, water en landschap, daar hebben mensen behoefte aan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden