’Gemeenten leggen flink toe op armoedebestrijding’

Gemeenten klagen dat ze van het rijk geen geld en geen ruimte krijgen om de minima te helpen. Het budget is gehalveerd en schiet tekort, want de armoede neemt toe. En dat ligt niet aan hen, aldus 27 grotere gemeenten in een petitie aan de Kamer.

door Wybo Algra

Gemeenten bezwijken welhaast onder de regelzucht van de rijksoverheid, stelt de Nijmeegse wethouder Lenie Scholten (GroenLinks). Zij presenteerde gisteren het onderzoek ’Inventarisatie armoedebeleid G27’.

Waarom was dit rapport nodig?

„We worden geconfronteerd met meer mensen met een laag inkomen, toenemende schulden, huisuitzettingen. En dat terwijl er landelijk minder geld voor is. Het geld dat een gemeente als Nijmegen volgens het rijk zou moeten besteden aan armoedebestrijding, het zogeheten fictieve budget, is de afgelopen jaren de helft minder geworden.”

En nog blijft er geld op de plank liggen.

„Dat werd op een gegeven moment vanuit Den Haag geroepen. Maar dan doe je de gemeenten tekort. Uit het rapport blijkt dat ze er flink op toeleggen. We hebben vorig jaar in Nijmegen drie miljoen euro gestoken in kwijtschelding van gemeentebelastingen en een collectieve zorgverzekering voor armen.”

Hoe zit het dan met het bijstandsgeld dat jullie zouden oppotten?

„Neem Nijmegen: vorig jaar hielden we een halve ton over op ons budget omdat ouderen en allochtonen minder een beroep doen op bijzondere bijstand. Dat komt doordat we als gemeenten vrijwel geen collectieve regelingen meer mogen treffen. Vroeger stuurden we mensen met een laag inkomen stadspassen toe voor kortingen op maatschappelijke voorzieningen, zoals zwemles. En we hebben ouderen wel eens een eindejaarsuitkering gegeven, automatisch op hun rekening. Nu moeten mensen daarvoor naar de sociale dienst. Daar moeten ze zich identificeren, formulieren invullen, van alles. Ze vinden het ingewikkeld, ze schamen zich. Of ze weten helemaal niet waar ze recht op hebben. We hebben in Nijmegen pas een steekproef gedaan onder 50 allochtonen. Van hen kwamen er 35 in aanmerking voor bijstandsvoorzieningen, zonder dat ze dat wisten.”

„En dus willen we graag weer meer mogelijkheden voor collectieve regelingen. Dan komt het geld echt terecht bij de mensen die het nodig hebben. Dan kunnen de uitvoeringskosten ook omlaag.”

Want die zijn te hoog?

„Ik hoor getallen van één op één: tegenover elke euro voor iemand met een laag inkomen een euro aan administratiekosten. Stel, iemand klopt bij ons aan omdat zijn koelkast stuk is. Dan moeten we volgens de regels een intake doen, controleren of hij niet nog een spaarrekening heeft, en een controleur moet gaan kijken of de koelkast echt stuk is. Dat kan simpeler. We kennen de mensen die lang in de bijstand zitten. Het valt op als ze elke twee jaar een nieuwe koelkast aanvragen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden