Gemeenten laten pgb-deadline lopen

Wethouder Den Bosch: Anders loopt de machine opnieuw vast

Voor het gemeentebestuur van Den Bosch is maar één ding belangrijk: Bosschenaren met een persoonsgebonden budget mogen niet de dupe worden van een nieuwe pgb-chaos. Daarom lapt het college een 'dringend advies' van staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan zijn laars. Die wil dat gemeenten voor 1 oktober de budgetten opnieuw beoordelen en de nieuwe gegevens aanleveren bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Eigenstandig besloot Den Bosch de datum die gemeenten en belangenorganisaties hebben opgevat als deadline, te negeren. Voor 800 Bosschenaren wordt hun huidige pgb met een half jaar verlengd en pas volgend jaar krijgen ze te maken met herbeoordelingen.

Een daad van bestuurlijke ongehoorzaamheid? "Komen die duizenden nieuwe beschikkingen van 393 gemeenten op 1 oktober binnen, dan weet je zeker dat de machine bij de SVB opnieuw vastloopt. Dat gaan we de pgb'ers en de SVB niet aandoen", zegt wethouder Paul Kagie (zorg, Bosch Belang).

Den Bosch heeft recht van spreken. Vanaf januari, toen de SVB verantwoordelijk werd voor de uitbetalingen en de gemeenten voor de zorg, had ze een noodteam klaarstaan om problemen op te lossen. Deze achtervangers konden in nauwe samenwerking met SVB-medewerkers veel rechttrekken. En nog steeds denkt de gemeente mee over een gebruiksvriendelijk systeem, waarvoor ook belangenorganisaties zoals Per Saldo strijden in Den Haag.

Hoewel veel is verbeterd, kan het huidige systeem volgens Kagie lang niet alles aan en zeker geen stuwmeer van nieuwe pgb-aanvragen. "Dit moet geleidelijk en zorgvuldig gebeuren. Geen pgb is hetzelfde, het is maatwerk."

Zou de staatssecretaris dat niet weten? Kagie:"Ik was verbaasd toen hij met 1 oktober kwam. Het is nieuwe ellende over je afroepen."

Heel veel gemeenten zullen die 1 oktober passeren en de pgb's verlengen, zegt een woordvoerster van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Die liet al eerder weten dat de klus van 125.000 herbeoordelingen van pgb's niet te doen was voor die datum. De angst voor weer een debacle zit diep, het moet nu deskundig en zorgvuldig gebeuren. Gisteravond voerde de VNG nog overleg met betrokkenen over een plan van aanpak om alles in goede banen te leiden.

Staatssecretaris Van Rijn heeft volgens zijn woordvoerder geen moeite met de keuze van Den Bosch voor verlenging. "Een prima oplossing, de budgethouders en de SVB hebben nu de tijd en weten waar ze rekening mee moeten houden. Daar ging het om." 10 oktober was geen deadline, slechts een 'dringend advies'.

Maar er zit een addertje onder het gras, want wie betaalt de rekening die eraan vastzit? De VNG-woordvoerster: "Het Rijk heeft compensatie beloofd, maar we horen er niets over. Gemeenten willen beslist niet dat dit afgaat van hun budget voor de zorg. Tijd dat we iets terugzien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden