Gemeenten laten ESF-gelden liggen

AMSTERDAM - Nederlandse gemeenten durven hun handen niet meer aan de Europese werkgelegenheidssubsidies (ESF) te branden. Ondanks een charmeoffensief van staatssecretaris Rutte zien de gemeenten door de problemen uit het verleden te veel op tegen het aanvragen van de miljoenen euro's die in Brussel nog op de plank liggen.

'Te duur, het kost te veel tijd en het is te riskant', zijn de reacties die uit de verschillende gemeentehuizen in Nederland komen als het thema ESF wordt aangesneden. Ondanks de oplopende werkloosheid en het gesnoei in de reïntegratiebudgetten door de overheid, zijn veel gemeenten toch huiverig om steun aan Brussel te vragen voor projecten waarmee bijvoorbeeld langdurig werklozen geholpen kunnen worden bij het vinden van een baan.

Tot nu toe laten vooral gemeenten in de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Brabant de ESF-potten in Brussel nog links liggen. Ook Rotterdam, de stad met het hoogste werkloosheidscijfer van Nederland, heeft nog geen concrete aanvraag ingediend.

Veel van die aarzelende gemeentenhebben na afloop van de vorige subsidieronde een deel van het Europese geld terug moeten storten, omdat zij hun declaraties verkeerd hadden ingediend. De aanvragers moeten een deel van het project zelf financieren en zijn bang dat het strenge Brussel de rest uiteindelijk weer niet bijpast. Bovendien zien de gemeenten op tegen de enorme papierwinkel die bij ESF-aanvragen komt kijken.

Nederland heeft jaarlijks recht op 250 miljoen euro steun uit de Europese Sociale Fondsen voor werkgelegenheidsprojecten. Tot 2006 is er in totaal 1,8 miljard euro beschikbaar. Als het zo slecht blijft gaan met de aanvragen, is er aan het einde van de rit nog 850 miljoen euro onbenut.

Aangespoord door de Tweede Kamer probeert staatssecretaris Rutte van sociale zaken momenteel de gemeenten van hun koudwatervrees voor de ESF-fondsen te verlossen. Zo heeft hij de aanvraagregels eenvoudiger gemaakt en is er een ESF steunpunt opgericht. De gemeenten zeggen niet onberoerd te zijn door Ruttes charmeoffensief, maar blijven desalniettemin de kat uit de boom kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden