Gemeenten krap bij kas, burger ontzien

Woonlasten stijgen gemiddeld met slechts 13 euro; minder dan de inflatie

Eigenlijk valt het mee. Hoewel gemeenten zelf steeds krapper bij kas zitten, weten ze toch de lokale heffingen en belastingen voor een gemiddeld gezin te matigen.

Berekeningen die het Coelo (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) gisteren presenteerde, laten zien dat de gemeentelijke woonlasten dit jaar gemiddeld met 13 euro stijgen voor een meerpersoonshuishouden. Dat is minder dan de inflatie.

Maar mede door de dalende inkomsten via het Rijk zijn de 408 gemeenten wel afhankelijker van de lokale heffingen. De voortekenen (zie kaartje, dat aangeeft hoeveel burgers netto bijdragen aan hun gemeente) zijn er al. Minder financieel draagkrachtige gemeenten zoals Bellingwedde en Loppersum leunen zwaarder op lokale heffingen en belastingen.

Als arme artikel 12-gemeente krijgt Loppersum een extra bijdrage van het Rijk, maar tegelijkertijd verplicht deze status haar hoge tarieven te hanteren. Bellingwoude is na Anna Paulowna (opgegaan in Hollandse Kroon) de sterkste stijger wat betreft lokale woonlasten. Die gingen met 23 procent omhoog. Onroerende-zaakbelasting (ozb), riool- en reinigingsheffing stegen, mede om de kosten voor wegen en bruggen te kunnen dragen. Wassenaar blijft prominent op één staan als duurste.

Daar staan ook 88 gemeenten tegenover waaronder Woensdrecht (-13 procent), waar de heffingen daalden. Daar betalen inwoners gemiddeld minder aan reinigingsheffing omdat die afhankelijk is gemaakt van de hoeveelheid afval. Bunschoten heeft relatief de laagste woonlasten, gevolgd door Hellevoetsluis.

Niettemin kregen de gemeenten gisteren de wind van voren omdat de ozb opnieuw is gestegen. Gemiddeld met 8,35 euro voor de belastingbetaler, berekende het Coelo. Maar dat is een gemiddelde over aanslagen die variëren van 116 euro op Texel tot 667 euro in Blaricum.

De ophef is logisch want huiseigenaren zien de waarde van hun woning al jaren dalen. Ze zitten ook krapper bij kas. Bovendien is het tegen de afspraken in die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft gemaakt met het Rijk. De maximumstijging (2,76 procent) is ruim overschreden. Het noopte de VNG tot uitleg: "Geen enkele gemeente verhoogt de ozb uit gemakzucht. De financiële situatie van gemeenten is over het algemeen nijpend en verder bezuinigen wordt steeds moeilijker", schetst ze. De burger is gewaarschuwd voor het komend jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden