Gemeenten kopen weinig duurzame producten

(Novum) - Nederlandse gemeenten kopen weinig duurzame producten in. Dat blijkt uit een tussenstand van de Lokale Duurzaamheidsmeter. Van de 103 gemeenten die meedoen, scoren er 96 een onvoldoende. Het gemiddelde cijfer is een 3,2.

Onderzocht wordt of de gemeenten duurzame producten inkopen zoals groene stroom, eerlijke koffie en energiezuinige apparatuur. Ook wordt gekeken naar het gebruik van biologische producten in de kantine.

De gemeente Tilburg komt vooralsnog als beste uit de bus met een rapportcijfer 8. Ook de gemeenten Ede, Alkmaar en Leeuwarden scoren een ruime voldoende. De gemeente Almere is de enige die een voldoende haalt voor biologische producten in de kantine.

Van de gemeenten gaat ongeveer de helft niet duurzaam om met energie en papier. Ook duurzaam sparen en beleggen en biologische catering zijn niet populair; deze thema's spelen bij respectievelijk 4 en 21 procent van de deelnemende gemeenten een rol.

Verschillende milieuorganisaties zoals Milieudefensie, de Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu voeren het onderzoek uit. De organisaties komen volgend jaar met een eindrapport. Zij hopen dat dan meer gemeenten aan het onderzoek hebben meegedaan.

De tussenstand wordt donderdag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst over duurzaam inkopen. Staatssecretaris van Milieubeheer Pieter van Geel (CDA) opent de dag. Tilburg, Ede, Alkmaar en Leeuwarden krijgen dan een prijs voor hun score.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden