Gemeenten halen neus op voor verplichte rekenkamer

Lokale overheden vinden dat 'academische' aanbevelingen vaak niet stroken met de praktijk

ALWIN KUIKEN

Ondanks een wettelijke plicht hebben vijftien gemeenten geen functionerende rekenkamer, en ook geen plannen om daar wat aan te doen. In nog eens twintig van de 415 gemeenten zijn rekenkamers tijdelijk inactief. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) vandaag bekendmaakt.

De koepelorganisatie spreekt over een zorgelijke ontwikkeling omdat er de komende jaren veel op gemeenten afkomt, onder meer taken uit de AWBZ - de volksverzekering voor langdurig zieken. Rekenkamers zijn er juist voor om de gemeenteraad inzicht te bieden in lastige materie.

Sinds het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad in 2006 losser van elkaar zijn gaan werken, moet elke gemeente over een rekenkamer beschikken. Wel zo eerlijk, vond de wetgever, omdat de raad geen ambtelijk apparaat heeft. Maar veel geld hebben gemeenten er niet voor over. In totaal geven ze er 18 miljoen aan uit, 17 procent minder dan in 2006.

En het systeem valt te omzeilen, zo blijkt, want de wet voorziet niet in sancties. Als gevolg zetten sommige gemeenten het rekenkamerbudget op nul. Weer andere gemeenten geven wel geld, maar brengen de rekenmeesters onder in een commissie waar geen mens ooit nog van hoort.

Gemeenten kiezen volgens de NVRR bewust voor een inactieve rekenkamer. Meestal omdat ze de 'academische' aanbevelingen niet vinden stroken met de praktijk. In andere gevallen stoort de raad zich eraan dat de rekenkamer te onafhankelijk werkt en niet luistert naar de raad.

Het komt ook voor dat gemeenten met onderzoeken geconfronteerd worden waar ze niet op zitten te wachten. Ironisch genoeg komt dat door samenwerkingsverbanden - ingesteld om te besparen. Wanneer één rekenkamer in zo'n verband iets in de eigen gemeente wil ophelderen, wordt dat - soms onnodig - ook bij de andere deelnemers onderzocht.

NVRR-voorzitter Leo Markensteyn wil binnenkort met de vijftien gemeenten in gesprek. Wordt de situatie niet opgelost, dan wacht weigeraars wat hem betreft een boete.

NEDERLAND 9

Interview met Leo Markensteyn

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden