Gemeenten: Er is dringend extra geld nodig voor jeugdzorg

Een jeugdhulpverlener observeert het gedrag van een meisje door een spiegelwand.  Beeld ANP XTRA
Een jeugdhulpverlener observeert het gedrag van een meisje door een spiegelwand.Beeld ANP XTRA

Specialistische zorg voor kinderen groeit gemeenten boven het hoofd. Steden als Leeuwarden, Eindhoven en Hengelo willen daarom dat huisartsen minder minderjarigen doorverwijzen. Daarnaast moet het Rijk meer geld bijdragen aan jeugdzorg, vinden ze.

Maaike Bezemer

De nieuwe coalitie in Leeuwarden, die gisteren haar beleid voor de komende jaren presenteerde, vindt dat het decentraliseren van de jeugdzorg nog steeds goed uitpakt: meer opvoedondersteuning en schuldhulp vooraf, en in de eigen omgeving. Het is echter nog niet zo dat sociale wijkteams­­ dure behandelingen en opnames voorkomen, zoals de bedoeling was. Sterker: Leeuwarden komt jaarlijks­­ 12 miljoen euro te kort. “We moeten echt gaan kijken wat nodig is, mensen kunnen niet meer auto­matisch vragen wat kan”, zegt wethouder jeugd Hilde Tjeerdema.

Dezelfde problemen spelen in Eindhoven, Enschede, Zoetermeer en Zaanstad. “Wij horen van het Rijk: jullie moeten je budget maar beter verdelen”, zegt wethouder Claudio Bruggink van Hengelo. “Maar de tekorten in het sociale domein zijn te groot.”

Omdat in veel gemeenten nog maar net een college-akkoord is gesloten, zijn de concrete consequenties van het miljoenentekort nog niet duidelijk. Leeuwarden heeft het over ‘meer sturen op de resultaten van de zorgaanbieders’, Hengelo gaat ‘de vergoedingen versoberen’. “De bewoners gaan dit voelen, maar ook specialisten zullen voor minder geld moeten gaan werken, misschien wel mensen moeten ontslaan”, zegt Bruggink.

Roland Friele heeft vanuit onderzoeksinstituut Nivel meegewerkt aan een eerste evaluatie van de Jeugdwet. “De conclusie was begin dit jaar inderdaad dat het beroep op specialisten nog niet is verminderd, en dat de inzet op preventie nog niet zichtbaar is.” Maar zo’n verandering kost gemeenten tijd, zegt hij. Dat gemeenten klagen­­ over de vergoeding vindt hij logisch­­, gezien de flinke bezuinigingen. Maar ‘te weinig geld’ vindt hij een lastig begrip. “Vergroot je het aanbod, dan maken mensen daar gebruik van.”

Lees ook: Harde kritiek op jeugdzorg bij gemeente

Sinds gemeentes jeugdzorg regelen, moeten kinderen die hulp nodig hebben te lang wachten. Ook krijgen ze vaak de verkeerde hulp.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden