'Gemeenten doen vaak maar wat'

QUIRIJN VISSCHER

Beschermen dranghekken je op tien meter afstand tegen monstertrucks? Op papier wel. Maar in de praktijk niet. De evenementenvergunning bleek ontoereikend bij het drama zondag in Haaksbergen.

De stunttruck die het publiek inreed, kostte drie levens. Gisteravond was er een besloten samenzijn voor familieleden van de slachtoffers - twee volwassenen en een kleuter - en van de 23 gewonden. Het Twentse dorp treurt. Alle truckshows in Overijssel zijn uit piëteit afgelast.

Burgemeester Hans Gerritsen en de wethouders gebruikten de dag van gisteren niet om de schuldvragen te beantwoorden. Terwijl Justitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid elk een onderzoek verrichtten, namen b. en w. alle tijd voor de slachtoffers: de nabestaanden, de vijf zwaargewonden, de achttien lichtgewonden en hun familie. Hartverscheurend, noemde Gerritsen de emotie. De vlag ging halfstok. Op de plaats des onheils werden bloemen neergelegd.

Over een vervolgonderzoek naar de toedracht spreken b. en w. vandaag met de Onderzoeksraad. De vergunningverlening door Haaksbergen roept vragen op. In de verleende vergunning noemt de gemeente een afstand tussen publiek en de stunttrucks van minstens tien meter voldoende. Als deugdelijke veiligheidsvoorziening volstaan dranghekken. Het contrast met Monster Jam, afgelopen weekeinde in Arnhem, kan niet groter.

De tiende editie van Monster Jam, met vergelijkbare trucks als in Haaksbergen, vond plaats in stadion Gelredome. Het publiek mocht uit veiligheidsoverweging niet op de onderste tribunerijen komen. Er werd gewerkt met veiligheidszones en afstandsbedieningen om de trucks desnoods te stoppen, legt organisator Mojo uit. De internationale Monster Truck Racing Association (MTRA) maakt regels voor veilig stunt-rijden. Die zijn echter alleen verplicht voor MTRA-leden.

In Haaksbergen blijft onduidelijkheid over de toedracht en de aansprakelijkheid. De truckchauffeur is aangehouden. Hij is door een lokale evenementenorganisatie voor 'Auto Motor Sportief' ingehuurd. Haaksbergen zegt zich in de vergunning te vrijwaren van aansprakelijkheid bij ongelukken.

Voor Syan Schaap van Event Safety Institute (ESI) in Houten toont drama in Haaksbergen vooral dat de evenementenveiligheid niet goed geregeld is. Gemeenten doen maar wat. Vaak is de lokale expertise mager, constateert hij.

Schaap bepleit een nationale veiligheidshandleiding voor evenementen. "Maar het kabinet neemt bij de evenementenveiligheid niet het voortouw. Die verwijst steeds naar gemeenten. Zo ontstaat een patstelling. De vraag is wie die doorbreekt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden