Gemeenten creëren geen banen

Participatiewet

JELLE BRANDSMA en REDACTIE POLITIEK

Klijnsma wil met wet gemeenten dwingen arbeidsgehandicapte aan het werk te helpen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, sociale zaken) heeft de Inspectie SZW nog maar eens laten tellen. Nu zijn er cijfers: 115 arbeidsgehandicapten kregen tot nu toe via de gemeenten een 'beschutte werkplek', een baan waar zij met begeleiding een eenvoudige taak kunnen uitvoeren. Veel te weinig zegt Klijnsma in een persbericht: "Dit staat ver af van de geraamde 3200 voor het einde van het jaar waar gemeenten financiële middelen voor ontvangen."

Veel gemeenten, zo blijkt verder uit het onderzoek van de Inspectie SZW, maken er gewoon geen werk van. Sinds de Participatiewet vorig jaar inging, is het de bedoeling dat arbeidsgehandicapten met subsidie aan het werk worden geholpen bij gewone bedrijven en de overheid. Voor wie dat te hoog is gegrepen zouden de gemeenten zogeheten 'beschutte werkplekken' opzetten. Klijnsma wil de gemeenten dwingen om arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen en komt in het najaar met een wetswijziging.

De Tweede Kamer praat vandaag over de banen voor arbeidsgehandicapten. De coalitie van VVD en PvdA denkt dat Klijnsma goed bijstuurt. "Ik zie dat het niet soepel loopt en word daar niet vrolijk van", zegt Chantal Nijkerken de Haan (VVD). Zij verwacht dat gemeenten nu in actie komen. "Zij hebben er geld voor gekregen en sommige gemeenten laten zien dat het wel kan." Dat denkt ook John Kerstens (PvdA): "We hadden het creëren van beschutte werkplekken al bij het ingaan van de wet moeten verplichten. Gemeenten moeten de euro's die zij van het Rijk krijgen goed inzetten."

De oppositie is minder positief over de lijn van Klijnsma. Fatma Koser Kaya (D66) denkt dat er meer nodig is: de regels voor banen van arbeidsgehandicapten moeten eenvoudiger. "De banen moeten er komen, maar geef gemeenten vertrouwen en vrijheid hoe zij dat regelen", zegt zij. "Zij hebben een budget en moeten daarbij lokale oplossingen zoeken."

De SP neemt het op voor gemeenten die stellen dat zij de 'beschutte arbeidsplaatsen' voor arbeidsgehandicapten niet kunnen betalen. "Als de staatssecretaris eisen stelt aan gemeenten moet er boter bij de vis", vindt Sadet Karabulut.

Als alternatief voor een 'beschutte werkplek' bieden gemeenten regelmatig vrijwilligerswerk of dagbesteding aan arbeidsgehandicapten. Dat is onvoldoende, vindt Klijnsma, want dat gebeurt met behoud van uitkering en zij wil dat arbeidsgehandicapten financieel zelfstandig zijn en het minimumloon verdienen. De gemeenten stellen daar tegenover dat zij voor iedere arbeidsplaats die zij creëren acht- tot tienduizend euro tekortkomen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden