Gemeenten: Burgers dupe van zorgplan
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat niet akkoord met de decentralisatieplannen voor de zorg in de huidige vorm. "Als het kabinet niet zorgt dat wij op een zorgvuldige en verantwoorde manier onze inwoners kunnen ondersteunen, dan voorspellen wij dat zij daar de dupe van worden", zei VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma gisteren. "Het kabinet is nu aan zet."
Het VNG-bestuur moest wel in actie komen, nadat deze week bleek dat 67 procent van de gemeenten tegen het zorgakkoord is dat de VNG vorige maand sloot met staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid. Weliswaar krijgen de gemeenten volgend jaar 200 miljoen euro extra voor de overgang per 2015 van cliënten van de AWBZ naar de WMO, maar de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp (40 procent) en begeleiding (25 procent) bleven in dat akkoord overeind.
En dat pikken de gemeenten niet langer. "Honderd procent van de leden is bezorgd", aldus Jorritsma. Ook de 33 procent die onder protest 'ja' zegt tegen het zorgakkoord. Zo vinden de gemeenten dat voor verzekeraars de samenwerking met gemeenten te vrijblijvend is. Soms willen ze niet eens om tafel. Jorritsma: "Met afschuifrisico's als gevolg, waardoor burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd."
Adequate reactie verwacht
Een ander probleem vormen de "niet te dragen financiële risico's" die gemeenten lopen omdat inwoners straks nog wel recht hebben op zorg, terwijl er voor gemeenten geen overgangsregeling bestaat. En tot slot, verwoordde Jorritsma de kritiek, ontbreekt het rondom de drie decentralisaties (langdurige zorg, jeugdzorg, participatiewet) geheel aan regie.
De VNG verwacht op korte termijn een 'adequate reactie' van het kabinet. Maar als dat voet bij stuk houdt in zijn plannen, dan hebben de gemeenten 'geen keuze', moest Jorritsma, zelf burgemeester van Almere, erkennen. "Als er niet meer in zit, dan zullen we de wet loyaal uitvoeren, maar daar zullen de burgers wel de dupe van worden."
Duidelijkheid nodig
PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk roept staatssecretaris (en partijgenoot) Van Rijn op om "gezamenlijk tot een oplossing te komen, in het belang van goede zorg in de buurt, voor iedereen". "De gemeenten hebben nog zorgen. Dat signaal hebben zij nu duidelijk afgegeven."
Van Rijn zegt die zorg te begrijpen: "Duidelijkheid over wettelijke en financiële kaders is van groot belang. Gemeenten krijgen binnenkort overzicht van de financiën per gemeente." Ook noemt hij "een goede samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten een randvoorwaarde voor zorg en ondersteuning in de buurt." Hij heeft alle vertrouwen "in goed overleg met de gemeenten". Binnenkort komt het kabinet met een 'adequate reactie' op de brief van de VNG, belooft hij.
67 procent van de gemeenten is tegen het zorgakkoord