Gemeenten bieden 2000 extra bedden voor vluchtelingen

Bedden worden klaargezet in de sporthal van de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Beeld anp
Bedden worden klaargezet in de sporthal van de Erasmus Universiteit van Rotterdam.Beeld anp

Vluchtelingen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een plek om te slapen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie had met spoed aan gemeentes gevraagd om 750 bedden. Binnen een paar uur waren 2000 slaapplekken geregeld.

De tijdelijke bedden zijn nodig omdat de opvangplekken niet op tijd klaar zijn. Het gaat om kortdurende opvang van 72 uur. Momenteel komen elke dag ongeveer zevenhonderd vluchtelingen Nederland binnen. Om die toestroom bij te houden, moet iedere dag ongeveer één opvanglocatie worden geopend.

Amsterdam wil in totaal 1500 vluchtelingen onderbrengen en stelt daarom panden van de gemeente beschikbaar, zoals sporthallen in Osdorp en Oost. Vanuit de noodopvang moeten de mensen naar een gewoon onderkomen gaan. "We hopen dat deze opvang enkele weken nodig is", aldus burgemeester Eberhard van der Laan.

Groningen maakte bekend dat er een tijdelijke noodopvang komt voor maximaal 550 mensen in de buurt van het Martini Ziekenhuis. Groningen is met het COA in gesprek over het realiseren van twee asielzoekerscentra in de stad. Den Haag geeft zevenhonderd mensen met een verblijfsvergunning een onderkomen. Die mensen wonen nu nog in asielzoekerscentra. Als zij kunnen verhuizen, komt er plek vrij voor nieuwkomers. Den Haag heeft nog niet besloten of er ook opvang komt voor die nieuwe vluchtelingen.

Bij Nijmegen is donderdag begonnen met de opbouw van een tentenkamp in natuurgebied Heumensoord. Daar komen 3000 vluchtelingen uit Syrië, Eritrea, Afghanistan en Irak. "Binnen twee weken verwachten we de eerste bewoners. De nood is hoog, er is grote behoefte aan fatsoenlijke slaapplekken'', liet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden