Gemeenten bezorgd over lot medewerkers en cliënten

Tal van de ruim 250 gemeenten waar thuiszorggigant TSN actief is, hebben hun zorgen geuit over het nieuws dat het bedrijf uitstel van betaling heeft aangevraagd. Gemeenten willen weten wat de gevolgen zijn voor cliënten en voor de werkgelegenheid in de regio. Uit verschillende raadsvragen blijkt dat het vaak onduidelijk is hoe groot TSN precies is in hun regio. Onder meer uit Twente, Friesland, Limburg, Noord-Holland en Drenthe kwamen bezorgde geluiden.

Volgens SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten mag staatssecretaris Van Rijn niet wegkijken van het dreigende faillissement. Ze wil dat hij met een noodplan komt. Dat plan moet wat haar betreft garanderen dat de 40.000 cliënten van TSN hun vaste gezicht houden. Net als de PvdA en ouderenbond Anbo vindt zij dat gemeenten niet langer onder de kostprijs zouden mogen betalen.

Achter de schermen voeren de vakbonden FNV en CNV al maanden overleg met staatssecretaris Van Rijn over een plan om de sector van wat lucht te voorzien. Naar verluidt wordt er onder meer besproken om de zogeheten HHT-gelden beter te benutten. Een groot deel van die extra 250 miljoen voor de sector blijft bij gemeenten op de plank liggen, omdat hun inwoners de eerste 10 euro per uur zelf moeten betalen, willen ze van dat geld gebruik kunnen maken.

CNV-voorzitter Suzanne Kruizinga zei dit weekend al binnen enkele weken een doorbraak te verwachten. Maar Zion Jongstra, de directeur van TSN, is daar sceptisch over, zei hij gisteren. "Ik hoor al een hele tijd dat ze er bijna uit zijn."

Op instigatie van staatssecretaris Van Rijn kwam oud-CNV-voorzitter Doekle Terpstra in september ook al met een plan, een soort gedragscode voor gemeenten waarin staat dat ze een goede prijs moeten betalen. De code was het hoogst haalbare nadat onderhandelingen over een verplichting waren afgeketst, en is inmiddels door zeventig gemeenten ondertekend.

In De Telegraaf liet Terpstra zaterdag weten dat veel ellende voorkomen had kunnen worden als zo'n code eerder was opgesteld. De deadline voor gemeenten om hun deelname bekend te maken verloopt morgen. Hoewel Terpstra verwacht dat de meeste gemeenten wel zullen aanhaken, zei TSN-directeur Jongstra zaterdag in deze krant weinig vertrouwen in die code te hebben. Ook de gemeenten die de code al wel tekenden, hebben volgens hem de kostprijs nog altijd niet betaald.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden