Gemeenten, bedenk tijdig alternatief voor verdwijnen winkelketens

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Vorige week maandag verwerkte webwinkel bol.com het recordaantal van 350.000 bestellingen. Boeken, parfums en andere kerstcadeaus die Nederlanders nog niet zo lang geleden in de winkel gingen ophalen. Deze ontwikkeling gaat veel harder dan gedacht, bleek twee dagen later, toen achtereenvolgens schoenenketen Macintosh, warenhuis V&D en drogisterijketen DA uitstel van betaling aanvroegen.

Bij V&D is het extra zuur. De duizenden werknemers zagen eerder al een ontslagronde op zich afkomen om de keten overeind te houden. Daarna was rust beloofd, maar dit nieuws overviel hen alsnog. Eigenaar Sun Capital constateerde dat de winkels de afgelopen twee maanden leger waren dan ooit en besloot dat het genoeg was geweest.

Door deze boekhoudkundige beslissing dreigt het werk van de directie - die onder meer lagere huurprijzen bedong - vergeefs te zijn geweest. Die directie had eerder moeten ingrijpen. Ook de Bijenkorf en de Hema worstelen met de veranderende markt. Waar de eerste uit het dal krabbelde door concentratie van winkels en een duidelijke keuze voor luxe, heeft de Hema het lastiger, maar mede door innovatie en verkoop via internet blijven die winkels open.

Het is al vaak gezegd: behalve in de horeca- en bakkerij-afdeling heeft V&D te laat en te weinig gereageerd op het veranderende consumentengedrag. Het aanbod is onduidelijk. Om aan geld te komen heeft de winkelketen aangeklopt bij durfkapitalisten, zonder echt te vernieuwen.

Het mogelijk verdwijnen van V&D is een probleem voor menig winkelcentrum, vooral in de wat kleinere steden. Want ook daar is de ontmanteling vaak al langer gaande, andere ketens trokken er al weg.

Zelfs als de keten een doorstart kan maken, wat het personeel verdient, zal een nieuwe eigenaar vooral verder willen met de lucratieve filialen in de grote steden.

Het risico van lege winkelcentra in kleinere steden is groot. Het zou de wethouders in deze plaatsen sieren als zij adequaat reageren. Dat ze ruim baan geven aan alternatieve ideeën en plannen voor de winkelcentra. Met combinaties van wonen en werken bijvoorbeeld, en tijdelijk lagere huurinkomsten.

Het kan ook betekenen dat gemeentebesturen zullen moeten accepteren dat hun burgers voortaan de bus moeten nemen naar een andere stad. Want die burgers, wethouders en hun raadsleden zijn ook consumenten: een deel van hen deed vorige week de inkopen voor kerst via internet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden