Update

Gemeenten accepteren bezuinigingen op sociale werkplaatsen niet

Werknemers van een sociale werkplaats in Oss. © ANP. Beeld
Werknemers van een sociale werkplaats in Oss. © ANP.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stemt niet in met het hele bestuursakkoord dat moet worden afgesloten met de rijksoverheid. Dat werd zojuist bekend. De VNG vergadert vandaag in Ulft.

Redactie

Steun is er voor de afspraken over de verdeling van taken en geld op terreinen als zorg en natuurbeheer. Maar de gemeenten accepteren de opgelegde bezuinigingen op de sociale werkplaatsen niet.

Het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bracht daarom vandaag tijdens een congres in Ulft een voorstel in stemming om het bestuursakkoord te steunen met uitzondering van het onderdeel over werk. Het bestuur wil over dit onderdeel opnieuw onderhandelen met het kabinet. 86,6 procent van de 418 gemeenten schaarde zich achter het voorstel van het bestuur, 13,4 procent was tegen.

Voorzitter Annemarie Jorritsma van de VNG, die vandaag in haar functie herkozen werd, beloofde op dit punt opnieuw de onderhandelingen met het kabinet aan te gaan. Jorritsma: 'Het is geen selectief winkelen wat we hier hebben gedaan.
Het overgrote gedeelte van het akkoord dat we wel voor onze rekening nemen, bevat grote opgaven, óók financieel.'

Waarschuwing
Het kabinet heeft eerder gewaarschuwd dat er geen bestuursakkoord meer is als de gemeenten op onderdelen niet akkoord gaan. Premier Mark Rutte heeft steeds gezegd dat de plannen uit het bestuursakkoord sowieso uitgevoerd zullen worden. Wel wilde hij graag de medewerking van gemeenten voor een soepele invoering.

Jorritsma hoopt dat het kabinet niet alles overboord gooit. 'Daar schiet niemand iets mee op. Al helemaal niet de mensen waar het om gaat. Het is onze intentie om het voor de inwoners van onze gemeenten, beter te maken. Dat zou toch de gezamenlijke inzet van ons allemaal moeten zijn'.

Vrijwel de hele oppositie in de Tweede Kamer steunt de gemeenten in hun verzet. PvdA, SP en GroenLinks voeren vandaag ook actie in Ulft. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver roept staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken op een ander plan te maken voor zijn nieuwe Wet werken naar vermogen, waar de sociale werkplaatsen, de bijstand en de Wajong voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn, onder gaan vallen.

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) spreekt later op de dag het VNG-congres in Ulft toe.

Annemarie Jorritsma is de voorzitter van de VNG Beeld anp
Annemarie Jorritsma is de voorzitter van de VNGBeeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden