Gemeentelijk overleg aanpak djihadisme

Ook Belgische burgemeesters bij uitwisselen van ervaringen

De situatie rondom djihadisten is zo zorgelijk dat burgemeesters van de acht Nederlandse 'djihadgemeenten' vandaag bijeenkomen om te praten over de laatste stand van zaken en de aanpak van het djihadisme in Nederland. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof, schuift ook aan bij de bijeenkomst in Delft.

Tot de 'djihadgemeenten' horen in ieder geval Den Haag, Delft, Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Zoetermeer en Arnhem. Ook zijn burgemeesters aanwezig van drie Belgische gemeenten, waaronder Antwerpen.

Dat overleg stond vorige week al in de agenda's van de burgemeesters en heeft niets te maken met de arrestatie van een Angolese Nederlander afgelopen vrijdag in Portugal of de demonstratie van djihadisten, ook vrijdag, in de Haagse Schilderswijk. De burgemeesters zijn vanuit hun functie verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, en daarmee voor de aanpak van radicalisering.

Bij het overleg worden de burgemeesters bijgepraat door de NCTV en wisselen ze ervaringen uit die ze hebben met djihadisten. De Belgische gemeenten hadden al eerder verzocht om een gesprek met hun Nederlandse ambtgenoten over de aanpak van djihadisten naar en terugkeerlingen uit Syrië.

Vorige week hebben de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de NCTV samen een AIVD-rapportage over djihadisme in Nederland gepresenteerd. Ook heeft minister Ivo Opstelten (VVD, veiligheid en justitie) in een brief aan de Tweede Kamer een serie maatregelen voor terrorismebestrijding op een rijtje gezet. Bij het burgemeestersoverleg worden ook de maatregelen nader toegelicht.

Binnen de betreffende gemeenten wordt gezegd dat zo'n overleg 'een van de manieren is om informatie over djihadisten uit te wisselen', maar ook: 'als er niets aan de hand zou zijn, hoefden we niet per se in persona bij elkaar te komen'. Of er concrete dreiging is, wordt niet gezegd.

NCTV Schoof zei vorige week dat de situatie rond de djihadisten 'zorgelijker dan ooit' is. De VS hebben Europese luchthavens verzocht de veiligheidsmaatregelen te verscherpen. Schiphol doet dat vanaf vandaag.

Jongerenwerker en CDA'er Ibrahim Wijbenga bepleit vandaag in een opiniestuk in Trouw een inreisverbod voor djihadisten die van het strijdveld komen. Hij wil dat hun paspoorten worden afgenomen. Hinderlijk volgen is volgens Wijbenga niet meer voldoende. Hij prefereert een dagelijkse meldingsplicht of een eventuele enkelband en verregaande bevoegdheden voor de burgemeesters die met terugkeerlingen te maken hebben. Wijbenga ageert geregeld tegen djihadisten en is daarom bedreigd. Hij deed enkele weken geleden aangifte bij de politie.

OPINIE 18 De strijd tegen de djihad gaat Nederland zo niet winnen

Djihadisme aanpakken kan knap lastig zijn

Djihadistisch terrorisme is strafbaar, maar dan moet er wel voldoende bewijs zijn dat iemand in vreemde krijgsdienst is gaan vechten. Ook moet bewezen worden geacht dat hij of zij dat deed onder de vlag van een terroristische organisatie.

Als iemand terugkeert, kan dat nog bewezen worden, omdat de strijd steeds meer in de openbaarheid van het internet plaatsheeft. Maar de intentie aantonen voordat iemand gaat, is veel moeilijker. Iemand oppakken omdat hij of zij wil gaan vechten in Syrië of Irak voor 'Islamitische Staat van Irak en Syrië' (Isis) kan alleen als diegene dat zelf zegt, heeft gezegd of materiaal bezit waar dat uit blijkt. Iemand kan namelijk van alles roepen, bijvoorbeeld om indruk te maken op vrienden.

Ook is het ronselen voor de gewelddadige djihad strafbaar. Daar is Oussama C. alias Abou Yazeed anderhalve week geleden voor opgepakt in Den Haag. Hij wordt verdacht van ronselen vanwege zijn lezingen en teksten op het djihadistisch internet waarin hij vertelt hoe heilig de 'gewapende en aanvallende djihad' is. Maar ook dan is de vraag: valt wat hij allemaal niet onder de vrijheid van meningsuiting?

Daarom moeten politie, justitie, de geheime diensten en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wel genoeg bewijs hebben dat hij ook daadwerkelijk de intentie had om anderen ertoe te bewegen naar Syrië of Irak te gaan om te strijden onder de vlag van Isis of Jabhat Al-Noesra.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden