Gemeentehuis Geldermalsen ontruimd vanwege rellen AZC

Actievoerders voor het gemeentehuis in Geldermalsen. Beeld ANP
Actievoerders voor het gemeentehuis in Geldermalsen.Beeld ANP

Door rellen bij het gemeentehuis van Geldermalsen moest de zaal worden wordt ontruimd. De circa driehonderd mensen die aanwezig waren bij een vergadering over een asielzoekerscentrum werden onder politiebegeleiding naar buiten gebracht. Ze werden ondergebracht in het nabijgelegen politiebureau, aldus een gemeenteraadslid.

Redactie

In de buurt van het gemeentehuis staan honderden actievoerders. Volgens een raadslid zijn ruiten van het gemeentehuis ingegooid. De demonstranten hadden flessen, stenen en vuurwerk bij zich. De ME probeert de actievoerders op afstand te houden.

Inmiddels zijn er meerdere mensen aangehouden, maar het is nog onduidelijk om hoeveel arrestanten het precies gaat. De ME voerde charges uit en er werden waarschuwingsschoten gelost.

In het gemeentehuis zou woensdagavond een vergadering worden gehouden over de komst van een asielzoekerscentrum. Die begon om 20.00 uur en werd kort daarna gestaakt door de onrust buiten. Burgemeester Miranda de Vries zegt op Twitter dat ze in- en inverdrietig is: "En dan zeggen mensen bang te zijn voor asielzoekers".

1500 asielzoekers
De gemeenteraad kondigde vorige week al aan dat het plannen had om een groot asielzoekerscentrum te openen in de Geldermalsen. Het azc moet plaats bieden plaats aan 1500 asielzoekers en tien jaar blijven staan.

In de vergadering van vanavond zou de gemeenteraad een beslissing nemen over de komst van het centrum. Het was van te voren al duidelijk dat niet alle partijen het plan zagen zitten. De VVD fractie was tegen de komst van een centrum met een dergelijke capaciteit. Volgens fractievoorzitter Frank Broedelet zou het een 'spannende avond' worden.

Als het centrum er komt, dan wordt het meteen het op twee na grootste azc van Nederland, na die in Ter Apel (1.850 asielzoekers) en Budel-Cranendonck (1.700 asielzoekers). De bedoeling was dat het centrum in juni zijn deuren zou openen. Rond diezelfde tijd gaat de grootste noodopvanglocatie van Nederland, in Heumensoord bij Nijmegen, dicht.

'Ongehoord'
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) noemde de onlusten 'ongehoord'. "Als je je mening wil uiten is daar alle ruimte voor. Dat ga je niet doen door met vuurwerk te gooien", stelde de staatssecretaris in een reactie. "Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie. Maar er is wel een grens. Het houdt op als je al bij voorbaat schreeuwend en rellend binnenkomt. Dat past niet bij een discussie", aldus de bewindsman.

Dijkhoff wil niet over een verharding van het maatschappelijk debat spreken. "Het is een manier van je opstellen die niet past bij hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Dit hoort gewoon niet. Mensen die met vuurwerk naar anderen gooien overtreden de wet. Die moeten we zien op te pakken."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden