Gemeente wil FC Utrecht verlossen van schuldenlast

UTRECHT - De gemeente Utrecht is bereid FC Utrecht te redden van de ondergang. Het college van b. en w. wil 25 miljoen euro lenen aan bouwbedrijf Midreth, dat daarmee het stadion Galgenwaard aankoopt. In combinatie met een sanering, hoopt FC Utrecht schuldenvrij het nieuwe voetbalseizoen in te gaan.

De schuldenlast van de plaatselijke FC bedraagt 39,4 miljoen euro, bleek gisteren tijdens de presentatie van het reddingsplan. Volgens sportwethouder Hans Spekman (PvdA) laat FC Utrecht daarmee 'alle andere in problemen verkerende voetbalclubs in Nederland met afstand achter zich'. Het bestuur van de club verklaarde onlangs dat de schuld 'slechts' circa 21 miljoen bedraagt, maar een onderzoek door de gemeente wijst anders uit. Het bestuur en de raad van commissarissen zijn dinsdag al afgetreden.

Bouwbedrijf Midreth, waar oud-Utrecht-doelman Joop van Leliveld directeur is, koopt nu het volledige stadion, het trainingscomplex en draagt zorg voor de afwikkeling van de verbouwing. Ook zal Midreth de komende jaren het gebied rondom de Galgenwaard ontwikkelen. Daarmee is de grootste schuldenlast bij FC Utrecht uit de boeken. Door zelf nog te snijden in de kosten en spelerssalarissen, denkt de club nog enkele miljoenen te kunnen besparen. De begroting wordt met zeven miljoen teruggeschroefd naar 14 miljoen euro.

De gemeente Utrecht zal tevens garant staan voor het jaarlijkse huurbedrag van 0,9 miljoen euro. Als de club die huurverplichtingen aan Midreth niet kan voldoen, heeft de gemeente het recht om beslag te leggen op de inkomsten van de FC. Spekman benadrukt dat er met de lening geen gemeenschapsgeld in de club wordt gestopt. ,,Het kost ons geen geld, omdat we voldoende garanties van Midreth hebben dat het bedrag wordt terugbetaald.''

De gemeenteraad buigt zich eind mei over het reddingsplan. Raadsleden, maar ook Spekman zelf, zijn zich 'kapotgeschrokken' van de beroerde financiële situatie bij de club. Het bestuur, de afgelopen jaren van wisselende samenstelling, heeft op veel te grote voet geleefd. De verbouwing en uitbreiding van het stadion zorgden voor torenhoge kosten. De afgelopen jaren werden veel gaten in de begroting gedicht door de verkoop van spelers, maar sinds het ineenstorten van de transfermarkt gaat dat trucje niet meer op.

Spekman vindt het 'onbegrijpelijk' dat de schulden zo hoog konden oplopen, terwijl de KNVB ieder jaar de begroting goedkeurde. Een begroting die vaak volstond met onzekerheden, bijvoorbeeld de vermoedelijke verkoop van een speler. Maar de KNVB stelt dat ook zij voor het lapje is gehouden door FC Utrecht. Volgens de bond gaat zij 'naar eer en geweten te werk' en werd de begroting altijd goedgekeurd door accountants.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden