Gemeente weet nu hoeveel gehandicapte kinderen er zijn

'Gegevens zijn verzameld, dan is het tijd om goede voorzieningen te regelen'

Groningen en Flevoland zijn de provincies met gemiddeld de meeste gehandicapte kinderen, in de Randstad wonen er relatief weinig. De gemeente met het laagste percentage gehandicapte kinderen is Schiermonnikoog, het percentage is in Ermelo het hoogst. Dat is niet toevallig, stellen de onderzoekers: Ermelo is een relatief kleine gemeente met een zeer grote instelling voor verstandelijk gehandicapten.

Dat staat in het rapport 'Kinderen met een handicap in Tel', dat vandaag wordt aangeboden aan Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het rapport - een initiatief van NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind), het Revalidatiefonds, het Fonds Verstandelijk Gehandicapten, het Johanna KinderFonds en het Kinderrechtencollectief, brengt voor het eerst goed het aantal kinderen met een handicap per provincie, gemeente en wijk in kaart.

Die cijfers moeten gemeenten helpen nu zij vanaf 2014, met de invoering van de Participatiewet en de nieuwe Jeugdwet, meer verantwoordelijkheden krijgen die van invloed zijn op kinderen met een handicap. Het Kinderrechtencollectief vindt het belangrijk dat gemeentebestuurders weten hoeveel gehandicapte kinderen er binnen hun stadsgrenzen wonen. "Anders hebben ze geen idee waarop ze moeten anticiperen", aldus woordvoerder Aloys van Rest, voorzitter van het Kinderrechtencollectief.

"Gehandicapte kinderen zijn de afgelopen jaren al over het hoofd gezien. Wij vrezen dat ze, door de aanstaande herziening, nog verder buitenspel komen te staan. We weten dat gemeenten moeten bezuinigen, maar doe dat niet verder op deze groep. Kinderen zijn afhankelijk van volwassenen, gehandicapte kinderen zijn dubbel kwetsbaar. We hopen dat gemeenten de handschoen oppikken", zegt Van Rest.

Er zijn in Nederland tussen de 109.000 en 129.000 kinderen met een handicap (exclusief psychiatrie). Dit is ongeveer 3,5 procent van alle kinderen van 0 tot en met 17 jaar. Ruim 68.000 van deze kinderen deden in 2012 vanwege hun handicap een beroep op specialistische zorg of voorzieningen.

Die 68.000 zijn door de onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut onderverdeeld in drie groepen: de kinderen met een lichamelijke (20.000) , verstandelijke (45.000) en zintuiglijke handicap (bijvoorbeeld doof of blind: 10.000). Ruim 6.500 kinderen hebben meervoudige handicaps (lichamelijk en verstandelijk). De onderzoekers kwamen meer jongens (61,6 procent) dan meisjes met een handicap tegen. Eerdere cijfers, op basis van AWBZ-gegevens van 2006, ook van het Verwey-Jonker Instituut, worden nu 'incompleet' genoemd.

Nu er per gemeente in kaart is gebracht met hoeveel gehandicapte kinderen ze te maken hebben, kunnen ze volgens het Kinderrechtencollectief zorgen voor 'participatie-bevorderend beleid'. Ze moeten voor die groep goede voorzieningen regelen voor spelen, sporten en de toegang tot vervoer, onderwijs en cultuur.

Het Kinderrechtencollectief zal de VNG vandaag vragen het gebruik van specialistische zorg voor kinderen met een handicap goed in de gaten te houden en de belangen van die groep en hun ouders te bewaken. "Dat gaan wij in ieder geval ook doen, als stok achter de deur", zegt Van Rest. "Iedereen heeft te doen met een gehandicapt kind. Het wordt tijd dat het gevoel van sympathie wordt vertaald in goed beleid. Wij gaan voortaan elke twee jaar rapporteren of gemeenten op dat gebied vooruitgang boeken."

De gemeente met het hoogste percentage gehandicapte kinderen is Ermelo. Dit is natuurlijk niet toevallig. Dit is een relatief kleine gemeente met een zeer grote instelling voor verstandelijk gehandicapten.

Feitelijk is er in alle gemeenten met een hoog percentage kinderen met een handicap sprake van een woongemeenschap voor verstandelijk (of meervoudig) gehandicapte kinderen, met uitzondering van Bellingwedde. Kinderen die in zo'n instelling verblijven staan ook in die gemeente geregistreerd. Wel opvallend is het gegeven dat er bij de tien gemeenten met het hoogste percentage kinderen met een handicap, zeven Groningse gemeenten zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden