Coronaprotest

Gemeente Urk walgt van jongeren met getekende snorretjes in nazi-uniformen

null Beeld

Bewakingscamera’s in Urk legden zaterdagavond beelden vast van jongeren die waren gekleed als nazi’s, en een zogenaamde gevangene die een Jodenster droeg onder schot hielden.

Marco Visser

Alsof de nazi’s na bijna tachtig jaar weer terug waren in Urk, zo zagen de beelden eruit die sinds zondag op sociale media rondgaan. In Urk zelf leidt het tot onrust.

Het zijn dan ook surrealistische taferelen die bewakingscamera’s vastlegden. Te zien is hoe jongens in het oude dorp nepwapens richten op nietsvermoedende voorbijgangers, die geschrokken dekking lijken te zoeken. Ook circuleert er een foto op de sociale media-app Snapchat, waarop is te zien hoe een zogenaamde nazi-officier een man in streepjespak met een Jodenster op zijn borst onder schot houdt. Op een derde foto poseren de jongeren op een industrieterrein voor een groepsportret. Twee van de jongens zijn gekleed in lange zwarte jassen, wat doet denken aan de Gestapo. Drie van hen hebben een snorretje op hun bovenlip getekend.

Smakeloos

“Dit gedrag is niet alleen zeer verwerpelijk en uitermate ongepast, maar ook kwetsend voor grote bevolkingsgroepen”, liet de gemeente Urk maandag weten. “Met deze smakeloze actie is wat gemeente Urk betreft een hele duidelijk grens overtreden.”

De jongeren wilden met hun uitdossing betogen tegen de coronamaatregelen. “We begrijpen dat deze jongeren hun stem willen laten horen over de impact van de huidige en komende coronamaatregelen”, zegt burgemeester Cees van den Bos. “Deze discussie vindt niet alleen in Urk maar in ons hele land plaats. We hebben echter geen begrip voor de manier waarop zij dat doen. Niet alleen de gemeente Urk maar de gehele gemeenschap keurt deze protestwijze volledig af.”

Om hoeveel jongeren het precies gaat, is niet bekend. De gemeente spreekt over ‘een kleine groep’. De gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie overleggen met elkaar en willen ‘een adequaat beeld krijgen van de situatie en de betrokkenen’. Of dat tot maatregelen zal leiden, is nog niet bekend.

Glijdende schaal

Voor de jongeren kunnen de acties een strafrechtelijk staartje krijgen. Het is verboden om te dreigen met nepvuurwapens, wat lijkt te gebeuren op de foto’s die rondgaan. Op dreigen met nepvuurwapens staat een hoge boete en mogelijk zelfs gevangenisstraf. De gemeente laat vooralsnog weten in gesprek te willen gaan met de jongeren.

De vergelijking met nazi’s en symbolen als Jodensterren duikt vaker op tijdens protesten tegen corona. Dat komt vooral uit de hoek van complotdenkers die in de coronamaatregelen een soort glijdende schaal zien richting het moment waarop niet-gevaccineerden net zo worden behandeld als Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Urk is de gemeente waar de vaccinatiegraad tegen covid veruit het laagst is. Eén op de vijf inwoners ouder dan twaalf jaar heeft zich laten vaccineren. Daarmee zijn de voormalige eilandbewoners een uitschieter in de vaccinatiestatistieken. De op een na laagste score komt uit de gemeente Neder-Betuwe, waar 49 procent is gevaccineerd.

Lees ook:

Waarom haakt extreemrechts aan bij een coronademonstratie?

Opeens doken er prinsenvlaggen en davidsterren op bij het massale protest tegen de coronamaatregelen, begin september in Amsterdam. Waarom haakt extreemrechts aan bij deze beweging?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden