Gemeente Tilburg doet het meest aan duurzaamheid

Amsterdam - Nederlandse gemeenten doen nauwelijks aanduurzaamheid. Tilburg vormt een positieve uitzondering.

Gemeenten schenken geen Max Havelaar-koffie en gebruiken geenFSC gecertificeerd papier, laat staan dat ambtenaren op cursusgaan om te leren duurzaam in te kopen. Veel gemeenten gebruikengroene stroom, maar inwoners worden amper gestimuleerd hetzelfdete doen.

Dit blijkt uit de Lokale Duurzaamheidsmeter 2005, waaringegevens zijn verzameld van 431 van de 467 Nederlandse gemeenten.Ambtenaren hebben 99 vragen beantwoord over klimaat- enwaterbeleid, sociaal beleid, het beheer van groene ruimten eninternationale samenwerking. Ze hebben aangegeven of ze lettenop zeldzame planten en vogels en of jongeren en ouderen serieusbij de lokale democratie betrokken zijn. Slechts 40 gemeentenhalen een “voldoende'. Tilburg is de duurzaamste gemeente, metcijfer 9,1, gevolgd door Delft (8,7) en Alkmaar (8,1).Noord-Brabant blijkt de duurzaamste provincie.

De duurzaamheidsmeter is samengesteld door COS Nederland, eenvereniging van centra voor internationale samenwerking. Pietervan Geel, staatssecretaris van milieu, presenteert de resultatenvandaag op een COS-conferentie over lokale duurzaamheid inAmsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden