’Gemeente schuld aan 9 tot 5 cultuur in het welzijn’

Agenten staan er vaak alleen voor, zo blijkt uit onderzoek. Welzijns- en jongerenwerkers moeten inspringen, ook buiten kantoortijden, zegt de burgemeester.

Rob Pietersen

De helft van het politiewerk bestaat tegenwoordig uit antwoordapparaten inspreken, zegt Fatimazohra Hadjar. Zij is als begeleidster van probleemjongeren in Amsterdam-Slotervaart wel ’s avonds en in het weekeinde bereikbaar.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht stoort zich eraan, zo liet hij zaterdag in deze krant weten, dat welzijns- en jongerenwerkers in Utrecht hoofdzakelijk op kantoortijden werken, terwijl de behoefte aan begeleiding ’s avonds en in het weekeinde veel groter is. „Iedereen die nodig is in de wijk, moet mee bewegen op dat ritme. De behoefte van de wijk moet leidend zijn, niet de kantoortijden.”

Hans Zuiver, bestuurslid van de MOgroep, brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening, kaatst de bal terug: „Wolfsen moet zich schamen: Jongerenwerk is gemeentebeleid. Hij moet als burgemeester de regie in Utrecht zelf voeren. De gemeente betaalt, dus hij bepaalt. Als hij maar niet denkt dat jongerenwerk met anderhalve man en een paardenkop het werk van de politie kan overnemen.”

In de jaren tachtig en negentig is er flink bezuinigd op buurthuizen en welzijnswerk. Nu moeten er volgens de MOgroep, door de ophef over hangjongeren, landelijk 2500 jongerenwerkers bij komen. „Maar je trekt niet zomaar een blik goede krachten open. Daarnaast is het gewoon zwaar werk. De mensen op straat zijn mondiger en agressiever geworden. Er is niets soft geitenwollensokkerigs meer aan. Rotterdam investeert wel in jongerenwerk. Daar komen honderd jongerenwerkers bij, die hard aan de slag gaan met preventie”, zegt Zuiver.

Hij is directeur van welzijnsorganisatie Combiwel in Amsterdam. In die stad wordt in sommige stadsdelen wel en in andere niet in jongerenwerk geïnvesteerd. „Bij Combiwel willen jongerenwerkers ook op zaterdag of zondag vrij zijn. Dat kan dus niet. Maar ik geef meteen toe dat er ook in Amsterdam in het weekeinde heel veel dicht is. Het is de keuze van de overheid. Utrecht geeft dat geld nu dus niet uit aan jongerenwerk. Prima, maar dan moet je er later niet over klagen.”

Maar de burgemeester staat niet alleen met zijn kritiek en die geldt niet uitsluitend voor welzijnswerkers. Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling, presenteert donderdag een rapport over het politiewerk in multiculturele wijken. Voorzitter Sadik Harchaoui destilleerde daaruit dat agenten zich vaak in de steek gelaten voelen door andere instanties. Dat leidt tot grote ergernis: „Agenten staan er vaak alleen voor. Jeugdzorg en al die andere instanties hebben ondanks onze 24-uurs economie nog steeds openingstijden en vakanties. De politie heeft geen sluitingstijden”, aldus Harchaoui.

„Ik merk vaak de opluchting als de politie mij in het weekeinde aan de lijn krijgt”, zegt jongerenwerkster Hadjar. „En dan hoor je de frustratie over al die instanties die niet bereikbaar waren. Maar ook de jongens klagen. Vrijdagmiddag om tien voor vijf kunnen ze niets meer voor je doen omdat het bijna weekeinde is, om één over vijf staat de voicemail erop en moet je tot maandag rond half tien wachten. Maar ook op zaterdag worden er wel eens jongens gearresteerd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden