Gemeente schenkt voortaan louter water uit de kraan

Ambtenaren van de gemeente Utrecht krijgen alleen nog water uit de kraan. Ook bij vergaderingen staat er voortaan leidingwater op tafel. Utrecht is daarmee de eerste die zich kraanwatergemeente mag noemen.

Bedrijven als Vitens, Dunea en Waterbedrijf Groningen hopen dat meer gemeenten zich aansluiten bij hun initiatief 'Stem voor Kraanwater', omdat het lekker en gezond is. En goed voor het milieu. Gemeenten kunnen zich komende weken aansluiten bij 'Stem voor kraanwater'. Op 21 maart, de dag voor Wereldwaterdag, onthult Vitens dan de 'Kraanwaterkaart'.

Volgens duurzaam consumentenplatform Nudge zorgt de productie, verpakking en het transport van verpakt drinkwater in Nederland voor 300 keer meer CO2-uitstoot dan dezelfde hoeveelheid kraanwater. Nederlanders kopen gezamenlijk zo'n 500.000 plastic flesjes per dag. En uiteindelijk gaat ruim 80 procent van die flesjes bij het afval. Slechts eenvijfde wordt (gedeeltelijk) gerecycled.

Verpakt water is volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ook niet per se gezonder. Volgens de wettelijke regels moet water uit een fles of pak gecontroleerd worden op 17 stoffen. Drinkwater op 66, waaronder chemische stoffen en bacteriën.

Kraanwater is hot. Er zijn steeds meer mooie, hervulbare flessen verkrijgbaar, van krnwtr, Jointhepipe, Tap-n-Go tot de Dopper. Eerder al zetten de Nederlandse waterbedrijven zich in voor openbare tappunten. Voor 2020 willen ze er duizenden kranen bij hebben, in steden en op het platteland.

Het klinkt wat verdacht: drinkwaterbedrijven die pleiten voor hun eigen product. Maar op hun site blijkt dat ze het echt goed voorhebben met het milieu. Zo biedt elk bedrijf ook tips om watergebruik te verminderen. Vitens adviseert regenwater voor het wassen van de auto of het sproeien van de planten. De Groningse drinkwaterleverancier pleit voor waterbesparende douchekoppen alsook voor spoelonderbrekers. Een toilet met een minder grote stortbak (zes liter) scheelt al 23.000 liter per jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden