Gemeente Rotterdam schrijft bewoners onterecht uit

Het gemeentehuis van Rotterdam Beeld anp
Het gemeentehuis van RotterdamBeeld anp

De gemeente Rotterdam neemt maatregelen om onterechte uitschrijvingen uit de Gemeentelijke basisadministratie (GBA) te voorkomen. Jaarlijks worden tientallen tot enkele honderden Rotterdammers uit de kaartenbak gehaald, terwijl ze nog wel in de stad wonen. De gevolgen van een uitschrijving zijn vaak groot.

Redactie

Dat stelt Anne Mieke Zwaneveld, gemeentelijke ombudsman van Rotterdam in het onderzoeksrapport 'Opsporing verzocht'. Daarin doet ze aanbevelingen om fouten in het GBA-systeem te voorkomen en eventuele fouten te herstellen. Rotterdam doet jaarlijks 15.000 keer onderzoek naar de juiste woon- en verblijfplaats van personen van wie wordt vermoed dat ze met onbekende bestemming zijn vertrokken.

Wanneer iemand uit de GBA wordt geschreven, heeft dat volgens Zwaneveld nogal wat consequenties. 'Je hele leven staat op zijn kop als je nergens meer officieel bent ingeschreven. Uitkeringen, huurtoeslag en kinderbijslag worden gestopt en met terugwerkende kracht teruggevorderd. Ook je ziektekostenverzekering wordt beëindigd en het heeft gevolgen voor de opbouw van je AOW. Ook kun je in Rotterdam geen paspoort meer krijgen, geen lening en zelfs geen parkeervergunning."

De gemeente zou volgens de ombudsman maar beperkt onderzoek doen voordat iemand wordt uitgeschreven. 'Ondertussen kost het burgers veel inspanning om dit te corrigeren als het niet klopt.' Zij vindt onder meer dat burgers beter moeten worden geïnformeerd als er een zogeheten adresonderzoek wordt gedaan. Ook moet de gemeente beter motiveren waarom er een adresonderzoek volgt.

De gemeente Rotterdam neemt alle aanbevelingen over.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden