'Gemeente, overleg met imam'

Radicale jongeren Zoetermeer voorbeeld van waar het misging

Ze spreken elkaar alleen als er problemen zijn, als het al te laat is. "Gemeenten overleggen regelmatig met voedselbanken en woningcorporaties", stelt woordvoerder Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid. "Waarom niet met islamitische gemeenschappen?"

Om zaken als radicalisering vroeg te signaleren, moeten moskeeën en gemeenten op gezette tijden contact hebben met elkaar, vindt het Contactorgaan. Diens oproep vindt weerklank bij de Turkse moskeekoepel Milli Görüs en het Samenwerkingsverband voor Marokkaanse Nederlanders.

Volgens Elforkani had de radicalisering van moslimjongeren in Zoetermeer 'heel anders kunnen lopen' als die in een vroeg stadium was besproken op het gemeentehuis. Vorig jaar liep de situatie daar uit de hand: enkele jongeren vertrokken naar Syrië om te vechten tegen het leger van president Assad. Elforkani: "De gemeente had via de moskee contact kunnen zoeken met de ouders van die jongeren. Of ze had een programma tegen radicalisering kunnen beginnen. Hoe vroeger je zulke maatregelen neemt, hoe beter."

Het 'moskee-overleg' hoeft wat de koepels betreft niet alleen te gaan over radicalisering. "Moskeeën zijn regelmatig het mikpunt van geweld, maar daar hoor je zelden iets over", meent Elforkani. "Ook de gemeenten zijn zelden op de hoogte."

De Turkse moskeekoepel Milli Görüs stelt dezelfde diagnose. "Structureel overleg kan uitkomst bieden", vindt ook woordvoerder Yusuf Altuntas. "Maar de imam hoeft niet iedere maand aan te schuiven bij de wethouder. Dan schiet je echt door. Een kwartaaloverleg is prima." Of het overleg ook kan helpen bij het tegengaan van radicalisering, is volgens Altuntas nog maar de vraag. "Radicalisering gebeurt meestal buiten de moskee."

Coördinator Habib el Kaddouri van het Samenwerkingsorgaan Marokkaanse Nederlanders noemt het moskee-overleg een 'investering in vertrouwen'. "Dit idee bestaat al langer", meent hij. "Jammer genoeg zijn veel van die plannen nooit echt uitgewerkt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden