Gemeente: noodwet nodig voor slagen nieuwe AWBZ

Gemeenten hebben nog geen idee wie zij moeten helpen als taken uit de AWBZ in 2015 voor hun rekening komen.

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD) waarschuwt daar vandaag voor tijdens een overleg met minister-president Rutte, staatssecretaris Van Rijn en de VNG, de Nederlandse Vereniging van Gemeenten.

Van der Burg, die onderhandelt namens de VNG en de G4 (de vereniging van de vier grote steden), wijst erop dat gemeenten stuiten op privacywetgeving als zij in kaart willen brengen wie ze in de nieuwe situatie moeten gaan helpen. "We weten om hoeveel mensen het ongeveer gaat, maar niet wíe dat zijn."

Gemeenten krijgen die informatie pas als de wetgeving rond de hele decentralisatie door zowel de Tweede als de Eerste Kamer is aangenomen. Dat zal niet eerder dan medio 2014 het geval zijn.

"Dat is veel te laat", zegt Van der Burg. "Want dan hebben we maar vier maanden om aan duizenden mensen te vragen: 'Wie bent u en wat mankeert u? In een kleine gemeente kan dat wellicht, maar in Amsterdam gaat het voor begeleiding en verzorging om twintigduizend inwoners."

Om het privacyprobleem te omzeilen, pleit Van der Burg vandaag tijdens het overleg met het kabinet voor een 'noodwet' - vergelijkbaar met de crisis- en herstelwet.

Als de Kamer akkoord gaat met dit voorstel, zouden gemeenten volgens hem nog dit jaar over de benodigde persoonlijke data kunnen beschikken.

"De crisis- en herstelwet hebben we destijds gebruikt om investeringen in infrastructuur wat op te krikken. Als dat voor snelwegen kan, dan moet het voor mensen ook kunnen." (trouw)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden