Gemeente mag migrant niet weigeren, zegt Asscher

Rotterdam: eerst verblijfplaats Oost-Europeanen controleren, dan pas burgernummer geven

Minister Asscher van sociale zaken ziet niets in het tijdelijk weigeren van een burgerservicenummer (BSN) voor Oost-Europese arbeidsmigranten, wat de gemeente Rotterdam wil. Dat zei Asscher gisteren in Brussel, waar hij was voor een vergadering met zijn Europese ambtgenoten.

Als het aan de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus ligt, moeten nieuwkomers die aan het loket komen voor een BSN voortaan even wachten. Eerst controleert de gemeente of de nieuwkomer echt op het opgegeven adres woont. Zo wil Rotterdam voorkomen dat iemand zich bijvoorbeeld stiekem op een industrieterrein inschrijft, maar intussen met veel andere Oost-Europeanen op een zolderkamertje woont.

"Is alles op het adres in orde, dan krijg je een nummer. Daarmee voorkomen we dat wijken overvol raken en dat mensen uitgebuit worden", zegt Karakus. De wethouder heeft de hulp van het Rijk nodig voor deze maatregel, omdat de landelijke overheid BSN's uitgeeft. Een BSN is nodig om in Nederland te werken en belasting te betalen. Het weigeren van een BSN zal nadelig zijn voor migranten, zegt Asscher. Volgens hem worden met deze maatregel migranten getroffen, en niet huisjesmelkers of malafide werkgevers.

De gemeenten Den Haag en Westland, waar ook veel Oost-Europese migranten wonen, onderschrijven de problemen die Rotterdam aankaart. Een Haagse gemeentewoordvoerder vindt ook dat werknemers niet zomaar een BSN moeten krijgen, wanneer hun woon- of werkplaats niet blijkt te kloppen.

Een woordvoerder van de gemeente Westland vindt dat er 'veel meer inzicht in verblijfplaatsen moet komen'. Maar de Rotterdamse aanpak zou weleens contraproductief kunnen werken. "Omdat je pas met een BSN mag werken, zijn we bang dat we mensen de illegaliteit in dwingen, als we het nummer weigeren." Westland ziet meer in het koppelen van de bestanden van onder meer gemeente en belastingdienst, om erachter te komen wie in de kassengemeente woont.

Op een heel ander onderdeel van de discussie over de Oost-Europeanen boekte minister Asscher gisteren een succes in Brussel. Een pakket maatregelen tegen schijnconstructies en uitbuiting van gedetacheerde werknemers in het buitenland (bijvoorbeeld Oost-Europeanen in Nederland), werd na veel vijven en zessen aangenomen door de EU-ministerraad van sociale zaken. "Een belangrijke stap", zei Asscher na afloop over het voorstel, waarover nu verder wordt onderhandeld door de ministers en het Europees Parlement.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden