Gemeente koopt Julianakerk toch

DEN HAAG - “Wat, de Julianakerk is verkocht aan de gemeente? Nou, dat is leuk! Dan kunnen we in de toekomst dus helemaal gratis gebruikmaken van de gebedsruimte in de Julianakerk.”

G. Alkiliç van de Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN), die tot eergisteren probeerde het kerkgebouw te kopen, reageert waardig als hij gistermiddag niet door de verkoper, maar door Trouw op de hoogte gebracht wordt van het feit dat burgemeester Deetman zojuist in een persconferentie de aankoop van de kerk bekend heeft gemaakt. De gemeente zal de kerk verbouwen tot een multi-cultureel centrum voor de Haagse wijk Transvaal met daarin ondermeer een gebedsruimte.

Alkiliç had de laatste dagen niets meer vernomen van de verkoper en was ook niet op de hoogte dat de verkoper en de gemeente al bijna rond waren. Maar hij blijft hartelijk. “Een centrum voor de buurt? Prima, dat zijn dus wij, want wij wonen er. Nee, serieus, ik vind het niet vervelend, maar weet u toevallig ook hoeveel er is betaald?”

Twee miljoen dus, anderhalf miljoen door de gemeente plus een half miljoen door de Hervormde diakonie. Ook met de SICN was al een prijs van twee miljoen gulden overeengekomen: de onderhandelingen met de Turkse moslims gingen alleen nog over de ontbindende voorwaarden. Maandagavond brak de verkoper de gesprekken met SICN af omdat de vrijdag ervoor het ultimatum van de verkoper zou zijn afgelopen.

De gemeente had al enkele maanden geleden anderhalf miljoen gulden geboden voor de Julianakerk, maar de hervormde kerk vond dat toen te laag. De hervormde diakonie, die bestuurlijk gezien los staat van de verkoper - het hervormde kerkbestuur - draagt nu plotseling een half miljoen bij voor behoud van het diakonaal centrum de Paardenberg dat gevestigd is in de Julianakerk en meeverkocht zou worden aan de moslims.

Een woordvoerder van de hervormde diakonie ontkent dat zijn organisatie nu wél meebetaalt aan het bod van de gemeente, als gevolg van de protesten in de buurt. “We hebben dit aanbod al enkele maanden geleden gedaan, maar door een communicatiestoornis is het toen helaas niet bij de hervormde kerk overgekomen.”

- Vervolg op pagina 9

Deetman: kerk voor hele wijk

Vervolg van pagina 1

De laatste week ontstond er protest onder de autochtone bewoners in de wijk tegen de komst van een grote moskee. Ook van allochtone kant was er enige weerstand tegen de komst van de Turkse moskee - die al een andere moskee heeft in de Schilderswijk - omdat ook andere moslimgroeperingen op zoek zijn naar gebedsruimten.

Volgens burgemeester Deetman komt de snelle koop door de gemeente op een “geschikt moment waar allerlei emoties bij elkaar komen.” De gemeente wilde volgens hem eerder niet ingrijpen tijdens de onderhandelingen “tussen twee particuliere organisaties.”

Deetman vindt ook dat er geen sprake is van discriminatie van de Turkse koper of ingaan op de angst onder de twintig procent autochtonen in de buurt voor nog meer toeloop van moslims. Volgens Deetman is het gewoon voor alle wijkbewoners belangrijk “dat de Julianakerk een punt van herkenning blijft en een voorziening wordt die aansluit bij alle mensen die er wonen.”

De argumentatie van de gemeente is opvallend. De voorzieningen in de Julianakerk mogen dus volgens de burgemeester “niet het wijkniveau te boven gaan.” Echter, zakenlui in Haagse achterstandswijken als Transvaal en de ernaast gelegen Schilderswijk klagen erover dat daar juist te weinig mensen van buiten de wijk komen. Een grote moskee, die gelovigen uit andere wijken trekt, zou ongetwijfeld ook de omzet bij restaurants en winkels in de buurt sterk hebben bevorderd.

Het Turkse raadslid A. Dakapan heeft gisteren namens de fractie van Groen-Links laten weten dat “de gang van zaken bij veel moslims in Den Haag en in het land een gevoel van onbehagen, onbegrip en teleurstelling veroorzaakt.” Hij wil dat de betreffende raadscommissie alsnog een uitspraak kan doen voordat de koop definitief wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden