Gemeente, kerk en moskee pakken samen probleemwijken aan

Het Mijnsherenplein in de Tarwewijk. Beeld anp
Het Mijnsherenplein in de Tarwewijk.Beeld anp

Rotterdamse kerken en moskeeën weten als geen ander wie er noodhulp en zorg nodig heeft. Toch hebben ze weinig contact met de gemeente en sociaal werkers. Dat gaat nu veranderen.

Vrijwilligers van de kerkelijke voedselbank kunnen straks aankloppen bij een 'wijkteam' als ze merken dat een van hun klanten meer problemen heeft dan alleen een krappe kas. Dat wijkteam fungeert als schakelpunt tussen kerk, moskee, gemeente en maatschappelijke organisaties. Heeft een klant van de voedselbank schuldproblemen, dan meldt het wijkteam hem of haar aan bij schuldhulpverlening.

De samenwerking is onderdeel van een programma om de probleemwijken in Rotterdam-Zuid uit het slop te trekken. In september trok het kabinet al tientallen miljoenen euro's uit om achterstandsbuurten op te knappen. Dat geld is onder meer bedoeld voor de bouw van nieuwe woningen en appartementen.

Kerken en moskeeën aanvankelijk niet welkom
Eerder besloot de gemeente al om de maatschappelijke zorg in Zuid een nieuwe impuls te geven. Aanvankelijk stonden de 37 kerken en 10 moskeeën nog aan de zijlijn, maar de lokale afdeling van de ChristenUnie wist de raad te overtuigen dat ook zij moeten deelnemen. Dinsdagavond maakten kerken en maatschappelijke organisaties de samenwerking officieel.

'Kerken en moskeeën zitten in de haarvaten van de samenleving', meent ChristenUnie-raadslid Setkin Sies. 'Voor veel Rotterdammers zijn ze het eerste aanspreekpunt. Dankzij hun voedsel- en kledingbanken zijn ze erg zichtbaar. Toch zijn sommige problemen te groot voor hun vrijwilligers.'

'De kerk kan een helpende hand uitsteken, maar als iemand kampt met depressie moet hij toch echt bij een psychiater zijn. Nu weten vrijwilligers vaak niet hoe ze iemand moeten doorverwijzen. Zo'n wijkteam kan daarbij helpen.' De samenwerking is volgens Sies een win-win-situatie: 'Burgers met problemen kunnen beter worden geholpen en de gemeente krijgt zich op de problemen in de wijk.'

Kerken tippen maatschappelijk werker, en andersom
Sies: 'In sommige gevallen kunnen maatschappelijk werkers hun cliënten aansporen om weer eens contact op te nemen met de kerk. Misschien is de kerkelijke voedselbank ook iets voor hen. Veel mensen hebben het contact met hun kerk- of moskeegenootschap laten verwateren. Meer kerkelijke betrokkenheid is ook goed voor de sociale cohesie.'

Dat kerken en moskeeën aanvankelijk niet mochten aanschuiven heeft volgens Sies te maken met een koudwatervrees voor religieuze organisaties. Die vrees is 'heel onterecht'. Kruisbestuiving doet de scheiding tussen kerk en staat geen geweld aan, vindt hij. 'Je verwijst iemand naar een kerk omdat die kerk aan hulpverlening doet, niet vanwege de geloofsovertuiging die ze uitdraagt. Kerkelijke vrijwilligers en maatschappelijk werkers hebben hetzelfde doel: zorg voor de mens.'

'Dankzij kerken bespaart de gemeente 120 miljoen'
Op verzoek van de Rotterdamse gemeenteraad becijferde onderzoeksbureau Kaski vijf jaar geleden welk verschil kerken precies maken. Het resultaat was indrukwekkend: dankzij hun gratis 'ontzorging' bespaart de gemeente jaarlijks 120 miljoen euro.

De kerken (ook migrantenkerken) zijn actief op bijna alle maatschappelijke terreinen en kennen volgens Kaski amper bureaucratie. Ook prees het bureau hun laagdrempeligheid en hun vermogen om mensen uit verschillende bevolkingsgroepen te binden. Daarmee bevorderen ze volgens Kaski de sociale cohesie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden