'Gemeente kan teruggekeerde jihadist niet goed opvangen'

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag. Beeld anp
Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag.Beeld anp

Gemeenten schieten noodgedwongen tekort bij de opvang van teruggekeerde jihadisten. Het ontbreekt ze aan kennis en aan middelen, schrijft burgemeester Van Aartsen van Den Haag in een brief aan de gemeenteraad. Hij dringt bij het rijk aan op een landelijke opvang.

De screening en de behandeling van oorlogstrauma's is volgens Van Aartsen niet optimaal. Die vereist specifieke kennis, en daar beschikken niet alle gemeenten over. Ook kunnen gemeenten niets doen als de jihadist traumahulp weigert. Hetzelfde geldt voor jihadisten die hun traject hebben doorlopen en een risicofactor blijven. Vrijblijvendheid is troef.

Teruggekeerde en tegengehouden jihadgangers moeten meteen worden gescreend door een speciale gedragskundige, vindt Van Aartsen. "Desnoods tegen hun wil." Zo lang een jihadist als gevaarlijk wordt aangemerkt, zou hij onder de verantwoordelijkheid van het rijk moeten vallen. "De beslissing om dwangbehandeling op te leggen en/of de betrokkene in zijn bewegingsvrijheid te beperken kan door de rechter worden getoetst."

'Het gaat niet slecht, maar het kan beter'
Ook zouden ministers moeten overwegen om hem niet te laten terugkeren naar zijn eigen gemeente. Huisvesting in een andere plaats kan ervoor zorgen dat hij 'weer in een jihadistenkring gaat verkeren'. Dat Van Aartsen aandringt op een landelijke aanpak, betekent volgens zijn woordvoerder niet dat de huidige strategie faalt. "Politie, justitie, hulpverlening en de gemeenten doen samen al goed werk", benadrukt hij. "Maar wij zien dus ruimte voor verbetering."

De burgemeester spreekt namens alle gemeenten die met jihadproblematiek te maken hebben, zoals de grote steden en kleinere plaatsen als Zoetermeer en Huizen. Zij houden regelmatig een 'radicaliseringsoverleg'. In een ander overleg hebben de de ministers Opstelten (Justitie), Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Asscher (Sociale Zaken) onlangs toegezegd dat ze zich op de suggesties gaan beraden.

Zes Haagse terugkeerders
Volgens Van Aartsen zijn er inmiddels 37 Hagenaren afgereisd naar Syrië en Irak. Eén van hen is minderjarig. 7 Haagse jihadisten zijn overleden, 6 zijn er teruggekeerd. De autoriteiten zouden tussen de 15 en 20 man hebben tegengehouden. 3 mensen zijn tegengehouden op het moment dat ze het land wilden verlaten. In totaal zou Nederland nu 160 'jihadgangers' kennen. Volgens Plasterk zijn er dusver minstens twintig Nederlandse jihadisten zijn omgekomen.

De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid kon woensdagavond het bericht dat een Nederlandse jihadstrijder een zelfmoordaanslag heeft gepleegd niet bevestigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden