Gemeente kan snackbar moeilijk uit de straat jagen

Weinig grote gemeenten weren snackbars bij scholen en in arme wijken. Wel kijken ze naar de mogelijkheden. Groningen heeft al een actief beleid.

Albertine Bloemendal

Snackbars worden door gemeenten meestal niet geweerd uit de buurt van scholen of armere wijken, zoals het Voedingscentrum deze week voorstelde. „Wij hebben geen concrete plannen om snackbars uit de buurt van scholen weg te houden”, zegt de Amsterdamse wethouder Marijke Vos. „Maar het is wel iets om goed over na te denken, want overgewicht is een groeiend probleem.”

De Tweede Kamer zei deze week in een reactie op het Voedingscentrum dat gemeenten, en niet de Kamer, verantwoordelijk zijn voor ongezonde eetgelegenheden dichtbij scholen en arme wijken.

De wethouder is het daarmee eens. „Vooral kinderen uit de lagere sociale klassen zijn vaak te zwaar.” Maar fastfood weren, zoals het Voedingscentrum voorstelt, gaat haar te ver. „Daarmee tref je alle mensen die bij de eetgelegenheid een snack komen halen.”

In de praktijk is het ook bijna onmogelijk om een snackbar te weren, denkt de Amsterdamse straatmanager Nel de Jager. „Het enige wat de gemeente kan doen, is het bestemmingsplan aanpassen. Daarin staat aangegeven waar wel en waar geen eetgelegenheden mogen komen. Maar het probleem los je er niet mee op.” Want op de snackbars die er nu al zijn, heeft dat geen invloed. „Pas als zij de zaak sluiten, zou er geen nieuwe voor in de plaats mogen komen.” Als de gemeente haar toch opdraagt de snackbars uit de buurt te krijgen, dan is er volgens haar maar één oplossing. „Geef me een zak met geld. Dan koop ik de ondernemers uit. Anders gaan ze echt niet weg. Het zijn vrije ondernemers.”

De gemeente Groningen heeft al een gezondheidsbeleid dat de mogelijkheid biedt om snackbars in de buurt van scholen te weren.

„Iedere ondernemer die in de gemeente Groningen een snackbar wil beginnen, moet een vergunning aanvragen bij de gemeente”, vertelt GGD-woordvoerder Mirjam van Heuvelen. „De gemeente legt de aanvraag aan ons voor, waarna wij ons erover buigen.”

De GGD let onder meer op de locatie en brengt daarna advies uit. Als het om een achterstandsbuurt gaat of een buurt waar al veel snackbars zitten, dan is de kans groter dat er een negatief advies wordt uitgebracht. „Wil de ondernemer een snackbar dicht bij een school beginnen, dan zal ons advies negatief zijn en krijgt hij geen vergunning. Dat is in het verleden ook gebeurd.”

Over een ding zijn de gemeenten het eens: overgewicht bestrijd je niet alleen door snackbars te weren uit de stad. Het is hooguit een onderdeel van een totaalplan. Goede voorlichting is daarbij onmisbaar.

Wethouder Vos: „Kinderen en hun ouders moet duidelijk worden gemaakt dat veel vet eten ongezond is en dat gezond voedsel ook lekker kan zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden