Gemeente kan bij jeugdzorg niet zonder hulp

Er staat een ingrijpende stelselwijziging van de jeugdzorg voor de deur. Die zorg wordt gedecentraliseerd naar de gemeenten. De verantwoordelijke bewindslieden hebben aangegeven dat ouders en kinderen ook in het nieuwe stelsel moeten kunnen rekenen op de Raad voor de kinderbescherming als een 'zorgvuldig en onafhankelijk werkende instelling'. Onlangs hebben wethouders Jeugd van de grote steden echter laten weten dat het in hun ogen voldoende is dat alleen de kinderrechter overblijft als onafhankelijke waarborg.

Om de jeugdzorg zowel inhoudelijk als budgettair efficiënt te kunnen sturen, is dit voorstel begrijpelijk. Maar het decentraliseren en daarmee feitelijk ontmantelen van de Raad voor de kinderbescherming zou voor de rechtszekerheid van de betrokken kinderen en ouders een stap achteruit betekenen. De problemen in de jeugdzorg illustreren dat de Raad juist een meer prominente rol moet spelen. Zij dient veel kritischer dan nu de noodzaak van overheidsingrijpen te beoordelen en de jeugdrechter daarover te adviseren.

Binnenkort verschijnt een onderzoek naar verzoeken om uithuisplaatsing in 2011. Daaruit blijkt dat Bureau Jeugdzorg geregeld onzorgvuldig heeft gehandeld. Bij de gemeentelijke jeugdzorg, zeker bij de bestuurders, echter geen enkel teken van zelfkritiek. Dit is dan ook niet het moment om te snijden in de instantie die de jeugdzorg kritisch tegen het licht kan houden. Meer dan ooit is er een onafhankelijke professionele instantie nodig die breder dan een gemeente zowel de noodzaak tot ingrijpen beoordeelt als de vereiste interventie. De rechter heeft voor zijn oordeel over de noodzaak tot overheidsingrijpen de Raad voor de kinderbescherming hard nodig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden