Gemeente is verbijsterd: Feyenoord wil wel een nieuw stadion, maar alleen als het meer geld oplevert

Algemeen directeur Jan de Jong van Feyenoord.Beeld ANP

Gaat het megaproject Feyenoord City van de grond komen en, zo ja, zit daar dan het gloednieuwe stadion van Feyenoord bij? Niemand in Rotterdam steekt voor het antwoord zijn hand in het vuur nu tussen de club en gemeente vorige week een patstelling is ontstaan. 

Voor stad en aanhangers breken spannende dagen aan als eind deze maand een nieuwe voortgangsrapportage van het project uitkomt. De laatste tijd leek het voor het project op Rotterdam-Zuid (geraamde kosten: een half miljard euro) iets beter te gaan. Vorig jaar mei stemde de gemeenteraad in met de investering van 135 miljoen euro in een supermoderne voetbaltempel van 365 miljoen euro die eind 2022 klaar moet zijn. De opvolger van De Kuip zou plaats bieden aan 63.000 toeschouwers, met veel financieel interessante skyboxen. Hoewel adviesbureau ISG de schattingen te positief vond, kreeg het project vorige maand een voldoende.

Businesscase

Eind deze zomer had voetbalclub Feyenoord zijn goedkeuring moeten geven aan de businesscase van het nieuwe stadion. Naast verschillende schattingen van opbrengsten is hierin ook vastgelegd hoeveel Feyenoord krijgt voor het bespelen van het stadion. Hier is niet gekozen voor de constructie waarbij een club het stadion van de eigenaar huurt en zelf over de opbrengsten gaat. Feyenoord krijgt, zo is eerder vastgelegd, jaarlijks 17,5 miljoen euro gegarandeerd en 7,5 miljoen euro variabel.

Die bedragen zijn nu het struikelblok, want de vorig jaar aangetreden algemeen directeur Jan de Jong van Feyenoord vindt dat zijn club hiermee te weinig krijgt. Hij eist 25 miljoen euro gegarandeerd, en wil daarnaast dat Feyenoord bij uitbetaling voorrang krijgt boven andere betrokken partijen, zoals banken en gemeente. Dat geld is volgens De Jong minimaal nodig voor een spelersgroep die de concurrentie kan aangaan met Ajax en PSV. Begin deze week zette de directeur zijn hakken in het zand met de uitspraak ‘wij bewegen niet meer’.

Bij een deel van de Feyenoord-aanhang kreeg hij met zijn ferme uitspraken de handen op elkaar. De gemeente was echter verbijsterd. Wethouder Visser (financiën, D66) piekert er niet over opnieuw te onderhandelen over de bedragen. De voorgangers van De Jong hebben destijds namens Feyenoord hun handtekeningen gezet onder de afspraken. De gemeenteraad, die over de plannen rond het stadion altijd verdeeld is geweest, steunt de wethouder. “Hij heeft zich hiermee buitenspel gezet”, zei VVD-raadslid Jan-Willem Verheij over De Jong.

Het is niet voor het eerst dat de gemoederen in Rotterdam over nieuwbouwplannen van Feyenoord hoog oplopen. In 2013 strandden plannen omdat de gemeenteraad die financieel te riskant vond. Maar ook renovatieplannen voor het ruim tachtig jaar oude stadion kregen daarna niet het groene licht. Iedereen vindt dat er iets moet gebeuren, want concerten en internationale wedstrijden komen bijna niet meer naar de Kuip vanwege de ouderdom van het stadion. En een meerderheid van de supporters stelt meer comfort boven nostalgie.

Megabioscoop

Bij Feyenoord City gaat het echter om meer dan alleen een nieuw stadion. De bedoeling is dat een flink gebied rond De Kuip – nu een ratjetoe van bedrijventerreinen, vervallen loodsen en plukjes woningen – wordt gestript en opnieuw opgebouwd met duizenden woningen, hotels, horeca en een megabioscoop. Dit deel van het plan ziet de gemeente als onmisbaar voor de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid.

Wethouder Visser houdt nog steeds vast aan het uitgangspunt dat Feyenoord City staat of valt met de komst van het stadion voor Feyenoord. Oud-wethouder Hamid Karakus, die wordt gezien als de geestelijk vader van Feyenoord City, hoopt dat Feyenoord zal inbinden want mét een nieuw stadion is het project pas echt af. Mocht dat niet zo zijn, zo stelde hij vorige week in het Algemeen Dagblad, dan moet het project toch doorgaan, omdat er veel banen voor bewoners van de oude wijken mee gemoeid zijn.

Lees ook:

Rekent Rotterdam zich (te) rijk met Feyenoord City?

De gemeenteraad stemt over vervanging van De Kuip. Horeca en winkels rond het nieuwe stadion moeten geld genereren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden