Gemeente geeft zelfstandigen vaker hulp

amsterdam – Gemeenten schieten steeds vaker zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) te hulp die geraakt zijn door de crisis. Die steun is wel beperkt.

Het beroep op de bijstandverlening voor zelfstandigen (Bbz) is sinds 2008 met 32 procent gestegen, blijkt uit onderzoek van Regioplan in opdracht voor de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). De meeste aanvragen voor hulp komen uit de bouw. De crisis in combinatie met de lange vorstperiode heeft veel zelfstandige timmerlieden, klussers, schilders, tegelzetters en stukadoors in moeilijkheden gebracht.

De gemeenten signaleren echter ook dat de oorzaak van hun problemen deels ligt in een gebrek aan capaciteiten en ondernemersvaardigheden. Zo zijn ze niet gewend zelf opdrachten te werven en buffers voor slechtere tijden op te bouwen. „Een kwetsbare groep”, beschrijven gemeenten, die zich afvragen in hoeverre je slecht ondernemerschap moet steunen.

De zzp’ers uit de financiële wereld, ict en transport die steun bij gemeenten zoeken, kampen met de terughoudendheid van banken waardoor ze moeilijk aan krediet komen. Banken vragen meer zekerheden en de rente is relatief hoog. Ook bij hen speelt vaak een tekort aan ondernemersvaardigheden een rol. „Bleven die in economisch goede tijden verborgen, de crisis maakt dit gebrek zichtbaar”, aldus het rapport.

Gemeenten hebben moeite om de zzp’er in nood op te sporen. Er heerst schroom om een beroep te doen op gemeentelijke instanties. Kostbare tijd gaat verloren doordat ze eerst naar banken en andere instellingen gaan. Pas als het water tot de lippen staat, kloppen ze aan bij gemeenten. „Schulden zijn vaak al zo hoog opgelopen dat ze hun bedrijf moeten opdoeken.”

De mogelijkheden voor steun zijn overigens beperkt. De bijstandsverlening aan zelfstandigen is niet toegesneden op de moderne arbeidsmarkt waarin zelfstandigen ook deeltijdondernemer zijn. Omdat het inkomen van de partner bepalend is voor bijstand, hebben velen geen recht op steun en pensioenopbouw en bedrijfskapitaal moeten eerst worden opgegeten. Er zijn ook geen financiële middelen voor begeleiding van gevestigde ondernemers, alleen voor starters.

Een lacune in de gemeentelijke aanpak is het gebrek aan samenwerking tussen de afdelingen economische zaken en sociale zaken. Het zijn twee werelden.

SZ probeert zelfstandigen uit de uitkering te houden, en wil hulp bieden als er perspectief is op verbetering. EZ is tegen ondersteuning omdat de crisis in hun ogen leidt tot een natuurlijke selectie van ’echte’ zelfstandigen; zij zien hulp als concurrentievervalsing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden