Gemeente Den Haag weer onder curatele

DEN HAAG - De gemeente Den Haag staat door een gat van 15 miljoen gulden op de begroting van 1999 per 1 januari onder 'preventief toezicht' van de provincie Zuid-Holland.

Van een onzer verslaggeefsters

Het gat is het gevolg van het uitblijven van de grenscorrecties in de regio. De opbrengsten van de Vinex-bouwlocaties Ypenburg en Leidschenveen en twee industrieterreinen vloeien volgend jaar in de kassen van de randgemeenten en dus niet - zoals Den Haag eerder optimistisch begrootte - in die van Den Haag.

De begroting voor 1999 was de eerste sluitende begroting van Den Haag in lange tijd. Daarvóór stond Den Haag als artikel-12-gemeente onder curatele van het rijk. Door een eenmalige rijksbijdrage van 1,1 miljard gulden kon Den Haag vorig jaar de oude schuldenlast aflossen en op eigen financiële benen gaan staan.

In haar laatste vergadering van dit jaar zette de provincie een streep door deze nieuwe zelfstandigheid. De statenleden stelden de formeel vereiste goedkeuring van de Haagse begroting voorlopig uit. De provincie meent dat er, als gevolg van de ruimtenood en het ontbreken van een duurzame oplossing, geen sprake is van een gezond financieel perspectief en is 'preventief toezicht' van de provincie vereist. Volgens de provincie sluit het toezicht aan bij de wens van de beheerders van het gemeentefonds. Die willen de Haagse uitgaven ten minste tot het jaar 2000 nauw in de gaten houden. Volgens een provinciewoordvoerder betekent het toezicht dat Den Haag grote uitgaven vooraf ter fiattering aan de provincie moet voorleggen.

Den Haag is overigens niet van plan de begroting van 1999 aan te passen, zoals de provincie vraagt. Dit zou betekenen dat de beoogde investeringen in het sociaal en economisch herstel van de stad achterwege zouden moeten blijven, en daar wil Den Haag niet aan. Volgens een gemeentewoordvoerder zal de commissie financiën zich na het kerstreces wel buigen over mogelijkheden om het gat in de begroting te dekken met bijdragen uit investeringsfondsen. Den Haag liet eerder al weten de provincie verantwoordelijk te houden voor het financiële gat, dat buiten haar schuld is ontstaan, vindt de gemeente. Volgens Den Haag miste de provincie tijdens de annexatieperikelen de bestuurlijke daadkracht om de randgemeenten bij de (Haagse) les te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden